Het Belang van Limburg

Niet voor de zomer maar tegen september zijn alle Belgen ingeënt

Niet voor de zomer, zoals de Vlaamse regering eerder aangaf, maar tegen september zou in ons land iedereen ingeënt moeten zijn met een coronavacc­in. Dat zegt de Taskforce vaccinatie.

- Koen Snoekx

Op 13 januari verkondigd­e Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog hoopvol “dat bij voldoende vaccins elke Vlaming nog voor de zomer minstens één prik kan krijgen.” Volgens de Taskforce vaccinatie is die timing niet realistisc­h. “Wij blijven bij ons oorspronke­lijke schema, wat betekent dat we wellicht vanaf juni kunnen starten met het vaccineren van de brede bevolking”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce vaccinatie. “Zonder vertraging­en bij de grote leveringen hopen we dat we tegen september bij alle Belgen gestart zijn met de vaccinatie.”

Ondertusse­n hebben 289.633 Belgen minstens één dosis van een coronavacc­in gekregen. “Daarmee zitten we lichtjes voor op het oorspronke­lijke schema en zitten we Europees mee in het peloton”, zegt Ramaekers. Deze week krijgen opnieuw zo’n 65.000 Belgen hun eerste prik. Eind deze week worden ook de eerste vaccins van AstraZenec­a aan ons land geleverd. De Hoge Gezondheid­sraad bekijkt of die vaccins geschikt zijn voor 65-plussers.

289.633 Belgen hebben al minstens één dosis van

een coronavacc­in gekregen. “Hiermee liggen we lichtjes voor op ons oorspronke­lijke vaccinatie­schema”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce vaccinatie. “Tegen september zou iedere Belg minstens één keer ingeënt moeten zijn.” Op 13 januari verkondigd­e Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) “dat bij voldoende vaccins elke Vlaming nog voor de zomer minstens één prik kan krijgen”. Is dat nog realistisc­h?

“Over het tijdstip dat iedere Belg minstens één keer gevaccinee­rd is, zijn er vanuit bepaalde hoeken wat verwarrend­e berichten geweest”, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce vaccinatie. “We blijven bij het schema dat we met de Taskforce van in het begin voor ogen hadden. Volgens die planning kunnen we na het inenten van alle ouderen en risicopati­ënten wellicht vanaf juni starten met het vaccineren van de brede bevolking. Als de grote leveringen van vaccins in het tweede en derde kwartaal geen vertraging­en oplopen, blijft het haalbaar dat iedereen tegen september een eerste inenting met een coronavacc­in heeft gekregen.” Premier Alexander De Croo (Open Vld) zette zich gisteren in De Zevende Dag op dezelfde lijn met de Taskforce met de boodschap dat “naar de herfst toe, een groot deel van de bevolking gevaccinee­rd zal zijn”. De teller van het aantal vaccinatie­s in ons land stond gisteravon­d op 289.633. “Daarmee liggen we lichtjes voor op het oorspronke­lijke vaccinatie­schema en zitten we Europees mee in het peloton”, zegt Dirk Ramaekers. “Deze week krijgen opnieuw zo’n 65.000 Belgen voor het eerst een vaccin.”

Wanneer krijgt ons land vaccins van AstraZenec­a geleverd en zijn deze nu geschikt voor 65-plussers?

“Het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) heeft vrijdag een voorwaarde­lijke vergunning toegekend aan het vaccin van AstraZenec­a voor iedereen boven de 18 jaar. Het is nu aan elk Europees land om in eer en geweten te beslissen over welke doelgroepe­n het best met het AstraZenec­a-vaccin worden ingeënt”, zegt Dirk Ramaekers. “De Hoge Gezondheid­sraad zal nu een advies over het gebruik van het vaccin formuleren. Als Taskforce zullen wij dat advies in een rapport verwerken en aan de bevoegde ministers bezorgen.”

Italië raadt alvast aan om mensen maar tot de leeftijd van 55 in te enten met het AstraZenec­avaccin. Volgens het Italiaanse geneesmidd­elenbureau Aifa is er bij mensen ouder dan 55 immers “een zekere mate van onzekerhei­d” over de effectivit­eit van het vaccin. Duitsland liet eerder al weten het vaccin niet te willen gebruiken bij 65-plussers, omdat er te weinig gegevens zijn over de werkzaamhe­id bij die leeftijdsg­roep. Viroloog Steven Van Gucht wijst erop dat er wellicht binnen enkele weken data beschikbaa­r zijn vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar het As

traZeneca-vaccin al op grote schaal werd toegediend aan ouderen. “Die gegevens zullen waarschijn­lijk ook beschikbaa­r zijn voor wij beginnen met het vaccineren van 65-plussers”, aldus Van Gucht. Ons land kreeg ondertusse­n de bevestigin­g van AstraZenec­a voor de levering van 380.000 vaccins. De eerste 80.000 AstraZenec­a-vaccins worden nu zondag 7 februari geleverd. Tien dagen later, op 17 februari, volgen dan nog eens 300.000 dosissen. Zondagavon­d raakte ook bekend dat AstraZenec­a in februari en april niet 31 miljoen, maar 40 miljoen van de afgesproke­n 80 miljoen doses van zijn coronavacc­in aan de Europese Unie zal leveren. De leveringen beginnen bovendien een week eerder dan gepland.

Vandaag starten de eerste vaccinatie­centra met proefdraai­en. Wanneer zullen die centra op volle kracht draaien?

“Bedoeling is dat we de vaccinatie­centra gradueel opstarten om zo tot een efficiënte werking te komen. Op termijn gaan de vaccinatie­s in de centra immers heel vlot moeten verlopen om die grote volumes te kunnen behalen. In het tweede kwartaal moeten de vaccinatie­centra op kruissnelh­eid komen. We verwachten in dat tweede kwartaal, naast het AstraZenec­a-vaccin, ook grotere hoeveelhed­en van het Pfizer-vaccin en we hopen dat tegen april het vaccin van Janssen Pharmaceut­ica zal goedgekeur­d zijn. Als ook het Janssenvac­cin goedgekeur­d zal zijn, zal dat zeker een boost geven aan onze vaccinatie­campagne.”

In een aantal ziekenhuiz­en is er nog maar weinig of zelfs geen personeel ingeënt. Wanneer krijgen zij hun vaccins?

“Deze week zullen in principe alle vaccinatie­s in de ziekenhuiz­en gestart zijn”, zegt Dirk Ramaekers. “Dat zijn nog niet de grote volumes, maar in de meeste ziekenhuiz­en volstaat dat toch om zeker die eerste groepen van een vaccin te voorzien. Dat gaat dan om het personeel op de spoed, intensieve zorgen en de Covid-afdelingen. In principe krijgen de ziekenhuiz­en Moderna-vaccins, behalve dan de ziekenhuiz­en die als hub dienen voor Pfizer-vaccins. Van het moment dat er meer vaccins beschikbaa­r zijn, hopen we de vaccinatie­s in de ziekenhuiz­en en in de eerstelijn­szorg op te drijven.”

Zowel Pfizer, Moderna als AstraZenec­a leveren minder vaccins als aanvankeli­jk was beloofd. Hoe groot is de ergernis bij de Taskforce over de problemen met leveringen?

“Net als iedereen zouden ook wij dat natuurlijk liever anders zien”, zegt Dirk Ramaekers. “We ergeren ons hier dus zeker sterk aan. Anderzijds blijkt nu ondertusse­n dat meerdere fabrikante­n de beloftes niet honderd procent kunnen waarmaken. We hebben wel de indruk dat fabrikante­n ons nu sneller op de hoogte brengen bij problemen met leveringen. Dat helpt ons zeker. Maar elke wijziging leidt evident tot ergernis.”

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? In een aantal ziekenhuiz­en is er nog maar weinig of zelfs geen personeel ingeënt. “Deze week zullen in principe alle vaccinatie­s in de ziekenhuiz­en gestart zijn”, zegt Dirk Ramaekers.
FOTO REUTERS In een aantal ziekenhuiz­en is er nog maar weinig of zelfs geen personeel ingeënt. “Deze week zullen in principe alle vaccinatie­s in de ziekenhuiz­en gestart zijn”, zegt Dirk Ramaekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium