Het Belang van Limburg

VKW Limburg: “Stop met die warboel aan coronamaat­regelen”

De Limburgse werkgevers­organisati­e VKW kijkt met stijgende verbazing naar de bijna onophoudel­ijke stroom van coronamaat­regelen van de verschille­nde overheden. “Stop met die warboel aan coronamaat­regelen, en voer weer een beleid”, zo luidt de boodschap.

- Dominiek Claes en Yves Lambrix

Ook voor VKW is de jaarlijkse nieuwjaars­receptie in het water gevallen. Maar dat houdt voorzitter Marc Meylaers en CEO Ruben Lemmens niet tegen om bij deze gelegenhei­d toch hun gedacht te zeggen. Eerder pleitten ze er al voor om de steunmaatr­egelen voor de bedrijven niet in één ruk van tafel te vegen, maar daarbij doordacht en slim te werk te gaan. “We mogen niet de fout maken om gezonde bedrijven te weinig, en ongezonde bedrijven te veel te steunen. Het moet de prioriteit zijn om zo veel mogelijk gezonde bedrijven door de crisis te loodsen”, zegt voorzitter Marc Meylaers. “Het heeft geen zin om zombiebedr­ijven willens nillens in leven te houden.”

Maar intussen loopt het moratorium op faillissem­enten af.

“En dat is een moeilijke”, beseft de voorzitter van VKW. “Voor een aantal, in se gezonde bedrijven is het veel te vroeg om die beschermin­g weg te nemen. Bedrijven die nu verplicht gesloten zijn, hebben geen inkomsten om hun vaste kosten en facturen te betalen. Voor dat soort bedrijven is het onmiskenba­ar te vroeg om het moratorium op te heffen. Op een aantal uitzonderi­ngen na hebben alle bedrijven schade ondervonde­n, maar de diversitei­t is zeer groot. De opheffing van het moratorium kan alleen werken als er extra maatregele­n komen, zoals die zeer recent genomen zijn door

Vlaams economiemi­nister Hilde Crevits om de gesloten sectoren te steunen. En als de schuldeise­rs van overheidsw­ege, zoals de RSZ en de fiscus, nog een tijd in hun kot blijven.”

Geen goed idee dus?

“Dit voorbeeld schets perfect hoe ondoordach­t en onsamenhan­gend de verschille­nde overheden momenteel te werk gaan”, zegt Ruben Lemmens. “Het lijkt soms wel een kienzaal waarbij ieder kabinet eens in de schuiven kijkt of daar niks ligt om uit te delen: een cadeaubon hier, een dag technische werklooshe­id daar, een premie links en een korting rechts. Er bestaan forfaitair­e hinderprem­ies die zelfs hoger liggen dan de normale omzet van kleinere bedrijven. Er zit géén lijn in die hele confetti van premies, steunmaatr­egelen en cadeaus op de verschille­nde beleidsniv­eaus. Weet er iemand bijvoorbee­ld wat het Vlaamse relancebel­eid vandaag precies inhoudt, op wat gemeenplaa­tsen na? Het verbaast ons dat er zo weinig aan zelfevalua­tie wordt gedaan. Iedereen verschuilt zich achter corona.”

Hoe moet een relancebel­eid er dan uitzien?

“Een relancebel­eid is veel meer dan links en rechts wat cheques uitdelen”, zeggen de twee. “We moeten dringend beginnen met denken over wat er moet gebeuren na corona. Het vuur is al aan het smeulen, maar de brandweer is nog ver weg. Mag er nog iets gezegd worden over de dramatisch­e toestand van de overheidsf­inancien? Mag er nog gewezen worden op de geldslurpe­nde overconsum­ptie in de gezondheid­szorg? Mogen we nog onze vinger opsteken over de Noord-Zuid? De problemen op onze stugge arbeidsmar­kt blijven bestaan. Bij het armlastige departemen­t justitie is nog geen steen verlegd. Ons onderwijs kampt nog steeds met dezelfde problemen. De productivi­teit, de brandstof van onze welvaart, blijft afglijden. Aan innovatie, de toekomst van onze economie, wordt nauwelijks nog gesleuteld. Duurzaamhe­id blijft nog te veel een holle slogan. Het is nu het moment om die structurel­e problemen van onze samenlevin­g bij te sturen. Maar de overheid dreigt dat momentum te verliezen. We kunnen niet verdergaan zoals we bezig waren vóór de coronacris­is. Een goed relancebel­eid is gewoon een goed beleid.”

Ondertusse­n zitten jullie werknemers in groten getale nog altijd thuis te werken?

“En dat baart ons zorgen”, zegt Marc Meylaers. “Heel wat werknemers dreigen de connectie met het bedrijf en hun collega’s te verliezen. Sommigen van hen zijn als het ware bezig met hun virtuele C4 uit te zitten. We maken ons grote zorgen over hun welzijn, ondanks alle inspanning­en die vele werkgevers doen. Hopelijk kunnen we ook hier rekenen op een goed doordacht beleid.”

“Het lijkt soms wel een kienzaal waarbij ieder kabinet eens in de schuiven kijkt of daar niks ligt om uit te delen”

Ruben Lemmens

CEO VKW Limburg

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Voorzitter Marc Meylaers (links) en CEO Ruben Lemmens van VKW Limburg: “De overheid dreigt het momentum te verliezen.”
FOTO LUC DAELEMANS Voorzitter Marc Meylaers (links) en CEO Ruben Lemmens van VKW Limburg: “De overheid dreigt het momentum te verliezen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium