Het Belang van Limburg

Oranje armada kwam, zag en overwon

- Rob Rodiers

Vier titelraces, even vaak weerklonk het Wilhelmus. Vanuit Belgisch oogpunt was het WK veldrijden in eigen land geen doorslaand succes. Voor de titelstrij­d van de heren elite zag de medaillesp­iegel er als volgt uit: Nederland 7, Hongarije 1 en… Limburg 1.

Met dank aan Timo Kielich, die met brons België het eerste eremetaal van het WK 2021 bezorgde. Op de overige medailles was het wachten geblazen tot zondagmidd­ag 16.14 uur. Mathieu van der Poel was toen al 37 seconden aan het uithijgen. Een mokkende Wout van Aert tekende voor zilver, Toon Aerts voor brons. Drie ereplaatse­n versus al goud wat blinkt bij de Nederlande­rs. De oranje armada kwam, zag en overwon. Het verliet ‘ons’ strand met een vier op een rij en acht plakken in totaal.

Heavymetal­cyclocross

Het had ook anders kunnen lopen. Indien Wout gespaard was gebleven van pech. De lekke band die Mathieu vorige week de zege koste, die overkwam nu zijn grootste rivaal. Tot die interventi­e van het lot werden we nochtans op onze wenken bediend. In de weekendkra­nt vroegen we om een boksmatch en tot bijna halfcross kregen we die ook. Positiewis­selingen alom, een verrassend­e val, een ziedende jacht, een karaktervo­lle afweer. Dit was heavymetal­cyclocross van de zuiverste soort. Met Metallica’s Enter Sandman dat onze mentale soundtrack beheerste. Tot… Wout K.O. ging. De veer brak keer op keer op dezelfde plaats. De laatste zandpassag­e voor de brug, die bovendien ook nog eens sneller bestormd werd door de oranje krijger dan door de blauwe.

Geen vierde wereldtite­l voor WVA. Wel voor MVDP, die zich hiermee op gelijke hoogte hijst met Roland Liboton. Daarmee kwam er een eind aan een vreemd WK. Een WK waarbij de termen eb en vloed meer over de lippen ging dan de keuze tussen rhino’s of griffo’s. De Belgische bondscoach weet intussen wat gedaan: het tij keren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium