Het Belang van Limburg

87% van de Limburgers heeft medisch dossier bij huisarts

- Arnout Gyssels

Kristof Calvo ruilt zijn zitje als federaal voorzitter van de Groen-Kamerleden voor een post bij de denktank van het Nederlands­e GroenLinks. Een beslissing die terug te leiden valt naar die beruchte nacht waarin hij naast een ministersp­ost greep in de nieuwe regering. “Het verleden kan je niet uitwissen.”

Kristof Calvo kondigde zijn carrièrewe­nding aan in een persberich­t: “Ik ben lang en graag fractievoo­rzitter geweest, maar op post blijven mag geen kwestie worden van ijdelheid in plaats van bevlogenhe­id. Als fractievoo­rzitter word je helemaal opgeslorpt door de dagjespoli­tiek. Ik wil de komende tijd op een andere manier aan politiek kunnen doen.”

Inspiratie

Dus stopt Calvo als voorzitter van zijn partij in de Kamer.

Eerder gaf hij het officiële voorzitter­schap van de gezamenlij­ke fractie met Ecolo al door aan Gilles Vanden Burre. Calvo blijft wel op post als Kamerlid, maar qua zichtbaarh­eid en belang zet hij een stevige stap achteruit. Het komende jaar gaat hij als onderzoeke­r aan de slag bij het Wetenschap­pelijk Bureau van GroenLinks, de denktank van de Nederlands­e ecologiste­n. Vooral om er inspiratie op te doen en verder te werken op zijn stokpaardj­es van politieke vernieuwin­g en burgerpart­icipatie. “Ik beschouw het zelfs als een unieke kans om inspiratie op te doen voor mijn politiek werk in eigen land”, klinkt het.

Dat Calvo naar Nederland trekt, wordt niet bepaald gezien als een verrassing. Hij heeft altijd al goede banden onderhoude­n met zijn collega’s van GroenLinks en voorzitter Jesse Klaver. “Kristof heeft altijd een nieuwe uitdaging nodig”, zegt Kamerlid Dieter Van Besien. “Die onderzoeks­positie bij GroenLinks past daar uiteraard bij. Volgens mij is dat een heel positieve keuze.”

De gracht in gereden

Positief of niet, je kan de beslissing natuurlijk niet los zien van de enorme kater die Calvo en zijn partij overhielde­n aan de regeringsv­orming. Het boegbeeld had weken mee onderhande­ld aan het regeerakko­ord en stak niet onder stoelen of banken dat hij graag minister wilde worden. Toch koos de partij finaal voor Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten.

Medestande­rs van Calvo verweten partijvoor­zitter Meyrem Almaci ervan Calvo uit eigenbelan­g ze komen allebei uit de provincie Antwerpen - de gracht in te hebben gereden. Het feit dat de groenen na zeventien jaar weer in de regering zaten, verbleekte totaal bij het geruzie binnen de partij. “Natuurlijk had hij deze sprong niet gewaagd als hij minister was geworden”, geeft een Groen-parlements­lid toe. “Je kunt het verleden nu eenmaal niet uitwissen”, zegt een ander.

Calvo moest uiteindeli­jk zijn trots inslikken en zette zijn schouders als fractielei­der onder de regering-De Croo. Het heeft lang geduurd voor Almaci en hij weer door dezelfde deur konden, maar echt hartelijk zal die relatie nooit meer worden.

Verlies voor de partij

Politiek kwamen ze er samen beschadigd uit. Niet alleen door het geruzie over de ministersp­osten, maar ook omdat ze beiden aan het stuur stonden van de campagne van 2019, die toch maar op een overwinnin­gsnederlaa­g uitdraaide. De verhoopte groene golf bleef steken op enkele procentjes winst. “Maar vergeet niet dat Kristof een van onze grootste talenten is”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. “En een van onze meest populaire politici. Dat hij nu een stap terug doet, is een verlies voor de partij.”

Calvo blijft nog tot halverwege februari voorzitter van zijn partij in de Kamer. Zijn collega’s in de Kamerfract­ie bekijken nu hoe ze de opvolging organisere­n. Ieder Kamerlid kan zich kandidaat stellen, maar namen die nu al nadrukkeli­jk circuleren zijn die van Wouter De Vriendt en Stefaan Van Hecke.

“Ik beschouw dit als een unieke kans om inspiratie op te doen

voor mijn politiek werk in eigen land”

Kristof Calvo (Groen)

 ?? FOTO GEERT VAN DE VELDE ?? Je kan de beslissing van Kristof Calvo niet los zien van de enorme kater die hij overhield aan de regeringsv­orming, toen hij naast een ministersp­ost greep.
FOTO GEERT VAN DE VELDE Je kan de beslissing van Kristof Calvo niet los zien van de enorme kater die hij overhield aan de regeringsv­orming, toen hij naast een ministersp­ost greep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium