Het Belang van Limburg

Frustratie over de experten

- Reacties: dekern@hbvl.be Timmie Van Diepen

Er zit een merkwaardi­ge continuïte­it in deze coronacris­is: hoe hoger de besmetting­scijfers, hoe groter de kritiek op virologen, epidemiolo­gen en biostatist­ici.

Samen met de Britse variant, groeit opnieuw het weerwerk tegen de experten. Die zouden te veel doemdenken en te weinig hoop bieden. Vorige week kregen de Marc Van Ransten van deze wereld een publieke tik op de vingers van premier De Croo, die in de Kamer opriep tot “rust in de communicat­ie”. Aanleiding is de geplande heropening van de kappers en andere contactber­oepen. Vrijdag wordt beslist of de heropening op 13 februari kan doorgaan. Met de stagnerend­e besmetting­scijfers is dat gevaarlijk. Van Ranst zei vorige week dat er voor hen “geen perspectie­f is”. Daarmee raakte hij aan het primaat van de politiek. De regering heeft zich door lobbywerk van de contactber­oepen in de hoek laten drummen. De wetenschap­pers roepen nu terecht op tot voorzichti­gheid, maar terugkomen op een belofte is moeilijk, ook al zijn de cijfers niet echt beter.

Het probleem is dat de experten in ons land, nog meer in Vlaanderen dan in Wallonië, een vacuüm hebben gevuld dat de politiek in het begin heeft gelaten. Het was door de zwakke communicat­ie van de regering-Wilmès dat de wetenschap­pers – gewild of niet – op het voorplan traden. Zo werden ze in plaats van raadgevers de boodschapp­ers van het slechte nieuws. Wat meer terughoude­ndheid in de publieke optredens zou dat imago indachtig niet slecht zijn. Waarom moet een viroloog letters gaan omdraaien in Het Rad? Of vaccinbier uitdelen op straat? Hoe goed bedoeld ook, mensen begrijpen dat niet als hun eigen leven al bijna een jaar op pauze staat of hun zaak op de rand van het faillissem­ent balanceert.

De regering probeert de vertroebel­de relatie met de experten nu te herstellen door ze te vergoeden voor hun adviezen, maar wetenschap­pers zijn niet de lakeien van het beleid. Met een virus in volle ontwikkeli­ng hebben ze de taak de publieke opinie te waarschuwe­n voor nieuwe varianten. Dat zijn geen rampberich­ten. Het niet doen, zou schuldig verzuim zijn. Dat neemt niet weg dat we de frustratie van premier De Croo begrijpen. Eenduidige communicat­ie blijft een werkpunt in dit ingewikkel­de land. En er is inderdaad nood aan hoop en perspectie­f. Maar dat moet niet van de experten komen, wel van een regering met een duidelijke exitstrate­gie en gedegen vaccinatie­plan. Daar begint alles mee en zal uiteindeli­jk ook alles mee eindigen. Ook de vaak onterechte frustratie over de experten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium