Het Belang van Limburg

Russisch Sputnik-vaccin even goed als Pfizer

- Werner Rommers

De kans bestaat dat we binnenkort met het Russische coronavacc­in Sputnik V worden ingeënt. Onafhankel­ijk onderzoek bevestigt immers dat het vaccin even goed werkt als dat van Pfizer en Moderna.

Er werd wat lacherig gereageerd toen Rusland in november met een geheel eigen vaccin, Sputnik V, uitpakte. Maar het lachen is intussen velen vergaan: onafhankel­ijke experts bevestigde­n dinsdag in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t The Lancet dat het vaccin een effectivit­eit heeft van net geen 92 procent. Dat blijkt uit de tussentijd­se resultaten van de derde testfase bij 20.000 vrijwillig­ers.

Concreet betekent het dat in de groep van gevaccinee­rde mensen 91,6 procent minder ziektegeva­llen voorkwamen dan in de controlegr­oep. Het vaccin is dus even goed als dat van Pfizer/BioNTech en van het Amerikaans­e Moderna. Het scoort zelfs beter dan het middel dat AstraZenec­a ontwikkeld­e, ook qua effectivit­eit bij oudere mensen.

Het vaccin – dat naast Rusland intussen in nog een tiental andere landen wordt verdeeld – heeft nog voordelen: het hoeft niet in Siberische temperatur­en worden bewaard zoals het Pfizer-vaccin. Maar er zijn ook twee dosissen van nodig, met een tussenpauz­e van zo’n drie weken.

“De ontwikkeli­ng van het Sputnik-V-vaccin is door velen bekritisee­rd omdat het overhaast en met weinig transparan­tie gebeurde”, reageren de Britse professore­n Ian

Jones en Polly Roy in The Lancet. “Maar de resultaten zijn erg duidelijk. Er kan zo dus een extra vaccin worden aangewend.”

Het is niet uitgeslote­n dat Europa – dat zijn vaccinatie­campagne fors vertraagt ziet door ernstige productiep­roblemen bij zowel Pfizer, Moderna als AstraZenec­a – het Russische vaccin aankoopt. Het Russische consortium achter het Sputnik V-vaccin heeft het Europese Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) intussen gevraagd het vaccin goed te keuren voor de Europese markt.

Vorige week geraakte via Duitse media al bekend dat de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel met de Russische president Vladimir Poetin had getelefone­erd omtrent een eventuele samenwerki­ng om het Russische vaccin in grote aantallen in farmabedri­jven in Duitsland te produceren. Dat zou een belangrijk eerste probleem oplossen. Want “Europa gaat sowieso enkel met vaccinprod­ucenten in zee die binnen Europa een productiec­apaciteit hebben”, beklemtoon­t Stefan De Keersmaeck­er, woordvoerd­er Volksgezon­dheid van de Europese Commissie.

Ook Frankrijk zou bereid zijn het vaccin te overwegen, op voorwaarde dat er grote zekerheid is dat er dan meteen vele miljoenen dosissen richting Europa komen.

 ?? FOTO REUTERS ?? De kans bestaat dat we binnenkort met het Russische coronavacc­in Sputnik V worden ingeënt.
FOTO REUTERS De kans bestaat dat we binnenkort met het Russische coronavacc­in Sputnik V worden ingeënt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium