Het Belang van Limburg

Kappers mogen hopen op valentijns­versoepeli­ng

- Hannes Heynderick­x

Mogen we straks opnieuw naar de kapper? De experten van de GEMS vinden dat onverantwo­ord gezien de huidige coronacijf­ers. Maar toch gaan er politieke stemmen op om de contactber­oepen te heropenen.

De leden van het Overlegcom­ité zwoeren twee weken geleden een dure eed door de heropening van de kapperszak­en in het vooruitzic­ht te stellen. Op 13 februari zouden alle nietmedisc­he contactber­oepen hun activiteit­en mogen hervatten, op voorwaarde dat de coronacurv­es gedaald zijn. Vrijdag wordt de knoop finaal doorgehakt, maar de versoepeli­ng zorgt nu al voor een dilemma. Want mocht de politiek de kar alsnog keren, dan is het verwijt dat er valse hoop is geboden niet veraf.

Binnen de politiek zijn dan ook verschille­nde stemmen te horen die gewoon willen doorgaan op de ingeslagen weg. Er wordt vooral verwezen naar de positieve communicat­ie van expert Niel Hens op nationale televisie. Hij stelde dat de coronacurv­es redelijk onder controle blijven. Maar die curves moesten effectief dalen voor de kappers konden openen, en dat is niet het geval. “Het aantal besmetting­en is helaas wel licht gestegen”, zegt een deelnemer aan het Overlegcom­ité. “Maar we testen natuurlijk ook veel meer. Bovendien is er op dit moment wel een duidelijke daling van de ziekenhuis­opnames en de sterfgeval­len.”

Op andere kabinetten wordt diezelfde analyse bovengehaa­ld. “Wij zijn dan ook vragende partij om de contactber­oepen weer van start te laten gaan”, klinkt het bij een Vlaamse minister. Naast een versoepeli­ng voor de contactber­oepen, waaronder ook schoonheid­sspecialis­ten en masseurs, komt ook de heropening van dierenpark­en vrijdag op tafel. “Je kan immers niet uitleggen waarom musea wel open zijn en een dierentuin niet.”

Experts zijn tegen

De experten van de GEMS houden hun hart vast. Volgens biostatist­icus Geert Molenbergh­s is er niets veranderd aan het advies dat ze twee weken geleden opstelden. “We hebben toen duidelijk aangegeven dat er aan een heropening risico’s verbonden zijn. Het is aan de politiek om te beslissen of ze dat risico willen nemen.” Een ander lid van de GEMS is iets forser: “De experten zeggen nee tegen een heropening.”

Daar staat tegenover dat andere spelers een vurig pleidooi afsteken om de contactber­oepen wél te heropenen. “Er is aan alle voorwaarde­n voldaan”, zegt Danny Van Assche van ondernemer­sorganisat­ie Unizo. “We zitten continu samen met beleidsmak­ers om ervoor te zorgen dat de heropening veilig kan verlopen.” Mogelijk ondervinde­n de betrokken ministers dezer dagen niet alleen druk van zulke belangengr­oepen. Ook hun eigen politieke partijen zetten heel wat druk op de ketel. CD&V, Open Vld, PS: nagenoeg alle regeringsp­artijen struikelde­n na het vorige Overlegcom­ité over elkaar om te declameren dat de kappers zéker opengaan op 13 februari. Probeer dan maar eens iets anders te beslissen.

 ?? FOTO BELGA ?? Er gaan politieke stemmen op om de contactber­oepen te heropenen.
FOTO BELGA Er gaan politieke stemmen op om de contactber­oepen te heropenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium