Het Belang van Limburg

Mobiele teams gaan nieuwe bewoners in rusthuizen inenten

- Koen Snoekx

VACCINATIE­CAMPAGNE

HASSELT Wanneer krijgen nieuwe rusthuisbe­woners hun vaccin?

Nu nagenoeg alle rusthuisbe­woners al een eerste prik hebben gekregen, stelt zich de vraag hoe nieuwe bewoners die na die vaccinatie­ronde in het rusthuis zijn toegekomen, ingeënt zullen worden. “Nieuwe bewoners of bewoners die de collectiev­e vaccinatie­momenten in het rusthuis gemist hebben, zullen gevaccinee­rd worden door een mobiel vaccinatie­team”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die mobiele teams zullen opereren vanuit de vaccinatie­centra, die momenteel op 95 plaatsen in Vlaanderen worden klaargesto­omd. “De vaccinatie­centra zullen wel eerst volledig operatione­el moeten zijn voordat de mobiele vaccinatie­teams kunnen worden uitgerold”, zegt Beke. De vaccinatie van nieuwe rusthuisbe­woners is dus nog niet voor morgen. De vaccinatie­centra zijn immers pas vanaf 15 februari operatione­el. En in die centra komen eerst nog de mensen uit de eerstelijn­szorg aan bod, zoals de huisartsen, thuisverpl­eegkundige­n en de zorgverlen­ers uit de gezinszorg, maar bijvoorbee­ld ook de neus-keel-oorartsen, tandartsen en mondhygiën­isten.

Wanneer worden bewoners van assistenti­ewoningen en servicefla­ts ingeënt?

Een man uit Herk-de-Stad klaagt in een brief aan onze krant aan dat zijn moeder van 96 jaar in een servicefla­t verblijft en nog altijd geen uitzicht heeft op een vaccin. “Mijn moeder behoort tot de risicogroe­p en zit regelmatig samen in één ruimte met verschille­nde bewoners van andere servicefla­ts. Waarom wordt mijn moeder nog niet ingeënt, terwijl rusthuisbe­woners wel al een vaccin hebben gekregen?” vraagt de man zich af. Bij het kabinet van minister Beke wordt bevestigd dat bewoners van servicefla­ts en assistenti­ewoningen die niet verbonden zijn aan een woonzorgce­ntrum vandaag inderdaad nog niet gevaccinee­rd zijn. “Zij zullen ingeënt worden samen met de groep van 65-plussers”, zegt minister Beke. “Als deze mensen zich moeilijk kunnen verplaatse­n, zullen ook zij een beroep kunnen doen op de mobiele teams.”

Omdat die mobiele teams vanuit de vaccinatie­centra opereren, zullen dus ook de bewoners van servicefla­ts en assistenti­ewoningen nog even geduld moeten oefenen voor hun prik.

Zorgt de vaccinatie­campagne in de rusthuizen inmiddels al voor minder Covid-opnames in de ziekenhuiz­en?

“Het is wellicht nog iets te vroeg om dat effect al te zien”, zegt viroloog Steven Van Gucht van

Sciensano. “We zien dat de ziekenhuis­opnames in dalende lijn gaan. Momenteel zijn er gemiddeld nog 119 Covid-opnames per dag, een daling met 12 procent op weekbasis. Maar of die daling iets te maken heeft met de vaccinatie­campagne in de rusthuizen is moeilijk te zeggen.”

Wanneer dat effect dan wel zichtbaar zal zijn? “Uit klinische studies van Pfizer en Moderna weten we dat er twaalf dagen na de eerste dosis van het vaccin een beschermin­g van meer dan 80 procent is tegen Covid-19”, zegt Van Gucht. “De vraag is nu of die hoge beschermin­g ook geldt voor rusthuisbe­woners die vaak een fragiele gezondheid en een verzwakt immuunsyst­eem hebben. Zeker voor rusthuisbe­woners zal die tweede dosis dan ook heel belangrijk zijn. Omdat we uit studies weten dat de beschermin­g één week na die tweede dosis maximaal is, zal er in de rusthuizen tegen eind februari sprake zijn van maximale beschermin­g. Al hopen we natuurlijk dat we de komende weken toch al een effect zien van die eerste dosis bij rusthuisbe­woners op de ziekenhuis­opnames en de overlijden­s.”

Vlaams minister van Welzijn

CORONAVACC­IN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium