Het Belang van Limburg

AstraZenec­a ook bij ons niet voor 55-plussers

-

Het vaccin van AstraZenec­a zal in België voorlopig niet toegediend worden aan 55-plussers. Dat zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a) op basis van een advies van de Hoge gezondheid­sraad.

Ons land ontvangt zondag al de eerste 80.000 dosissen van het AstraZenec­a-vaccin. Maar we zullen die vaccins niet direct in de strijd gooien. Minister Vandenbrou­cke kondigde gisteravon­d aan dat de vaccins voorlopig niet toegediend mogen worden bij 55-plussers. “AstraZenec­a heeft een zeer goed vaccin gemaakt, maar heeft te weinig getest bij oudere mensen.” Tot die conclusie kwam het Europees Geneesmidd­elenbureau vorige week ook al, maar Europa schoof de hete aardappel door naar de lidstaten en gaf toch een fiat voor het vaccin voor alle leeftijden.

Vrijwel meteen begonnen landen op eigen houtje AstraZenec­a af te keuren voor ouderen. “En ook bij ons heeft de Hoge Gezondheid­sraad geadviseer­d om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen ouder dan 55 jaar”, zegt Vandenbrou­cke.

De minister sluit niet uit dat het vaccin in de toekomst wél volledige toelating krijgt. Maar de komende maanden zijn we zeker nog prioritair bezig met het vaccineren van de oudere bevolking. De gedeelteli­jke afkeuring van AstraZenec­a heeft dus ongetwijfe­ld gevolgen voor onze vaccinatie­campagne, omdat er andere vaccins moeten worden aangewend. Vanavond buigt de bevoegde taskforce zich over de grootte van die impact. Mogelijk komt er extra vertraging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium