Het Belang van Limburg

Mondmasker op, ook op kantoor

- Kim Clemens

ADVIES HASSELT Wat staat er juist in het nieuwe advies?

Voortaan raadt de RAG aan om een mondmasker te dragen op kantoor of in een gesloten ruimte die mensen uit verschille­nde huishouden­s delen, ook als er voldoende afstand kan worden gehouden. Dat is zeker aangeraden wanneer mensen gedurende lange tijd in de ruimtes verblijven, wanneer er veel gepraat wordt en de verluchtin­g ontoereike­nd is of niet gecontrole­erd kan worden. “Thuiswerk blijft de regel, maar we weten dat sommige mensen nog altijd lange tijd samen in dezelfde kantoorrui­mte doorbrenge­n”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Als er een goed ventilatie­systeem is, dan is het voldoende om afstand te houden. Maar in oude gebouwen is die verluchtin­g vaak ontoereike­nd. Als je dan 7 of 8 uur per dag samen doorbrengt, en er wordt veel gepraat en getelefone­erd, dan is het nuttig je masker de hele tijd te dragen. Gaat het masker toch af, tijdens het roken of aan de koffiemach­ine, hou dan zeker voldoende afstand.”

Is het ook bij wet verplicht? En krijg je dan een boete als je je masker aan je bureau toch afzet?

De Risk Assessment Group is het adviesorga­an dat gecoördine­erd wordt door Sciensano. “Het is een aanbevelin­g op basis van wetenschap­pelijke inzichten”, zegt Steven Van Gucht. Maar op dit moment wordt het advies nog niet vertaald in een ministerie­el besluit. Boetes zijn dus niet aan de orde. “De bedoeling is vooral om duidelijkh­eid te scheppen”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerd­er van minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (sp.a). “Werkgevers willen zo veilig mogelijk werken. Zij kunnen nu met die aanbevelin­gen aan de slag.”

Wat is het nut van een mondmasker als je voldoende afstand houdt?

Dat heeft te maken met de beruchte aerosolen, zegt Steven Van Gucht. “Het virus zit gevangen in druppels. De grote druppels vallen onmiddelli­jk neer. Maar als we praten zijn er ook kleinere druppels die verdampen. Dat zijn de aerosolen. Een mondmasker houdt de grote druppels tegen, en vangt ook deels druppels op vooraleer ze verdampen. Maar een deel van die fijne deeltjes geraakt er toch door. Ze zweven in de lucht en kunnen daar urenlang blijven hangen. In de droge winterluch­t gebeurt die verdamping nog sneller dan in de zomer Als je een hele tijd samen doorbrengt in een niet goed verluchte ruimte, dan wordt de kantoorluc­ht een besmetteli­jke damp.”

Geldt het advies alleen voor kantoren of ook voor andere plekken? Neem nu twee loodgieter­s die samen ergens aan de slag zijn?

Van Gucht: “Voor mensen die samenwerke­n was nu al de basis dat ze een mondmasker moeten dragen. Ze moeten vaak overleggen, kunnen niet altijd genoeg afstand houden, delen soms een camionette. Dan blijft het masker op. Het hangt af van de omstandigh­eden. Als je wél een goede ventilatie kan garanderen, die goed wordt opgevolgd met bijvoorbee­ld CO2-metingen, dan is het niet nodig.”

Kiezen we dan toch niet beter voor FFP2-maskers, nu die in Duitsland en Oostenrijk verplicht worden?

“Er is een zeer grote consensus dat we daar de meerwaarde niet van zien”, zegt Van Gucht. “Een FFP2-masker is niet comfortabe­l, het is duurder, je kan het niet hergebruik­en, en het werkt alleen ten volle als de fitting helemaal goed is.” Stoffen maskers of wegwerpmas­kers blijven de standaardk­euze in ons land. Sjaals, nekwarmers en bandana’s mogen niet meer gebruikt worden als alternatie­f.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Het advies om een mondmasker te dragen op kantoor wordt nog niet omgezet in een ministerie­el besluit. Boetes zijn dus nog niet aan de orde.
FOTO SHUTTERSTO­CK Het advies om een mondmasker te dragen op kantoor wordt nog niet omgezet in een ministerie­el besluit. Boetes zijn dus nog niet aan de orde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium