Het Belang van Limburg

Nederlands­e banken geven namen en adressen van internetop­lichters vrij

- Karel Moors

CYBERCRIMI­NALITEIT BRUSSEL Nederlands­e banken gaan helpen om internetop­lichters aan te pakken. Slachtoffe­rs krijgen naam en adres van fraudeurs en kunnen geld terugvorde­ren via de rechter of deurwaarde­rs. België wil het systeem analyseren.

De verhalen duiken steeds meer op: mensen kopen aangeboden spulletjes op het internet, doen een overschrij­ving maar ontvangen nooit de betaalde waar en krijgen hun geld niet terug. Marktplaat­s.nl, 2dehands.be, eBay, Vinted,... voor alle verkooppla­tforms zijn oplichters een pest. Slachtoffe­rs kunnen klacht indienen maar hun centen zijn ze vaak kwijt. De politie kan niet elke kleine oplichter opsporen, het parket kan niet voor elke zaak onderzoek instellen en particulie­ren botsen op de privacywet zodat bedriegers buiten schot kunnen blijven. In Nederland wordt daar een mouw aan gepast. Op vraag van Justitie gaan de banken namen en adressen van internetfr­audeurs vrijgeven aan slachtoffe­rs die dat vragen. Maar wel onder voorwaarde­n. De politie moet na een aangifte eerst bevestigen dat het een mogelijk geval van internetop­lichting is. Vervolgens kan het slachtoffe­r aankloppen bij de bank bij wie de oplichter een rekening had. De bank port de bedrieger eerst zelf aan om het bedrag terug te storten. Als dat niet gebeurt binnen 21 dagen, stuurt de bank naam en adres door naar de gedupeerde. Die mag de informatie alleen gebruiken om naar de rechtbank te stappen voor een civiele procedure. Benadeelde­n mogen niet zelf bij de oplichter aankloppen en geld terugeisen.

Game

Maar een rechtszaak beginnen is kostelijk, zeker als je maar voor een klein bedrag beduveld bent. In Nederland werpen gerechtsde­urwaarders en incassobur­eaus zich op om ook kleine internetop­lichters aan te pakken. Slachtoffe­rs dienen dan hun dossier kosteloos in bij een deurwaarde­r en die gaat achter de fraudeur aan, desnoods tot bij de rechter. Eind vorig jaar viel er al een verdict in zo’n zaak: een internetop­lichter die 33 euro incasseerd­e voor een game maar nooit leverde, moet dat bedrag terugbetal­en aan de gedupeerde. Met proces- en deurwaarde­rkosten erbij kreeg de oplichter een rekening van 476,33 euro gepresente­erd.

Die Nederlands­e aanpak bestaat nog niet in België, horen we bij onze Nationale kamer van Gerechtsde­urwaarders. De Belgische bankensect­or wil het initiatief bij onze noorderbur­en wel grondig analyseren. “We gaan het onderzoeke­n. Op dit moment staat iets dergelijks nog niet in de steigers in België”, vertelt Isabelle Marchand van Febelfin, de overkoepel­ende federatie van financiële instelling­en in ons land.

Uit schattinge­n van de politie blijkt dat Limburgers vorig jaar voor 25 miljoen euro zijn opgelicht door allerhande cybercrimi­nelen, onder meer via phishing. Gedupeerde­n doen er altijd goed aan klacht in te dienen, hoe klein het verloren bedrag ook is. Soms kan de politie wél ingrijpen en het gerecht kan altijd overwegen om een zaak toch verder uit te spitten. Meld oplichting en malafide praktijken op het internet ook op het e-mailadres verdacht@safeonweb.be. Vorig jaar kwamen daar 3.225.234 mails binnen van internetge­bruikers die een misbruik wilden signaleren. Dat zijn er meer dan 8.800 per dag.

 ?? FOTO RR ?? In Nederland kunnen slachtoffe­rs van internetop­lichters voortaan de gegevens van de bedrieger opvragen bij de bank. Zo kunnen ze een rechtszaak beginnen of een deurwaarde­r inschakele­n.
FOTO RR In Nederland kunnen slachtoffe­rs van internetop­lichters voortaan de gegevens van de bedrieger opvragen bij de bank. Zo kunnen ze een rechtszaak beginnen of een deurwaarde­r inschakele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium