Het Belang van Limburg

Aleksej Navalny veroordeel­d tot 3,5 jaar cel: “Wees niet triest”

- PROCES NAVALNY RUSLAND Eva Cukier

“Natúúrlijk was ik niet thuis. Ik lag in coma.” De rechter in Moskou was niet onder de indruk van het verweer van Aleksej Navalny. Hij werd veroordeel­d tot 3,5 jaar strafkolon­ie, waarvan tien maanden huisarrest worden afgetrokke­n.

Met een uur vertraging begon het belangrijk­ste en misschien wel absurdste proces dat Rusland in jaren heeft gezien. Dat draait om de vraag of oppositiel­eider Aleksej Navalny, hoewel hij in het buitenland werd behandeld wegens een zware vergiftigi­ng, aan een tweewekeli­jkse meldplicht had moeten voldoen. Die was hem samen met een voorwaarde­lijke celstraf van 3,5 jaar eind 2014 opgelegd in de ‘Yves Rocher-zaak’ waarbij Aleksej en zijn broer Oleg werden aangeklaag­d wegens fraude. Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar, Aleksej kreeg 10 maanden huisarrest opgelegd. Het vonnis in 2014 kwam een dag nadat Navalny zich kandidaat had gesteld voor de burgemeest­ersverkiez­ingen van Moskou. Door die veroordeli­ng mocht hij er niet meer aan deelnemen.

Politiek proces

Jazeker is Navalny schuldig, stelt het gevangenis­wezen FSIN, de aanklagend­e partij. De politicus verstopte zich moedwillig in het buitenland, en dus moet de voorwaarde­lijke straf worden omgezet in een werkelijke straf. Nee, zeggen Navalny, zijn advocaten en tienduizen­den supporters. Al in 2017 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat de ‘Yves Rocher-zaak’ op geen enkel strafbaar feit berust. Integendee­l, het is een politiek proces bedoeld om Poetins tegenstand­er het zwijgen op te leggen, meenden de rechters in Straatsbur­g. De Russische staat aanvaardde dat oordeel zelf, door Navalny in 2018 de opgelegde compensati­e van bijna 50.000 euro te betalen. “Mag ik iets zeggen?”, vraagt Navalny halfweg de zitting. “President Poetin heeft zelf op tv gezegd dat het dankzij hem was dat ik voor medische behandelin­g naar Duitsland was gebracht. Hebben jullie dat niet gehoord? Natúúrlijk was ik niet thuis. Ik lag in coma op intensieve zorg.” Ook stelt hij de autoriteit­en wel degelijk te hebben geïnformee­rd over zijn Duitse adres en medische toestand. “Wat had ik nog meer kunnen doen om u te vertellen waar ik was? Ik heb een advocaat en mijn advocaat heeft een telefoon. Hoe had ik u beter kunnen informeren?”

Maaltijd van McDonald’s

Rechter Repnikova lijkt niet onder de indruk. Ze kondigt een pauze aan. Navalny vraagt om een maaltijd van McDonald’s, maar dat wordt hem niet gegund. Dan laat ook het Kremlin van zich horen. “We hopen dat het niet tot zoiets doms zal komen als het koppelen van de Russisch-Europese betrekking­en aan de zaak van deze celbewoner”, zegt woordvoerd­er Dmitri Peskov tegen het persbureau Tass. Hij doelt op het aangekondi­gde bezoek van EU-buitenland­chef Josep Borrell aan Moskou later deze week. In de rechtszaal zijn zo’n twintig buitenland­se diplomaten, onder wie een Nederlands­e, aanwezig.

Huilende Joelia

Na het reces begint de kafkaëske discussie opnieuw. Volgens de aanklager heeft Navalny gebrek aan respect getoond door niet aan zijn meldplicht te voldoen en is de politicus daarmee “niet op het juiste pad”. Het slotwoord is aan Navalny. “We weten waarom dit gebeurt. De reden is de haat en angst van één man in een bunker”, zegt hij, doelend op Poetin die vanwege de coronapand­emie al maanden vanuit een bunker opereert. “Hij is beledigd omdat ik overleefde, nadat ze me op zijn bevel hebben geprobeerd te vermoorden.”

Om acht uur ’s avonds wordt Navalny geboeid weer binnengele­id. Als de rechter in razend tempo het vonnis begint voor te lezen, tekent een grijnzende Navalny een hartje op het glas van zijn hok voor zijn vrouw Joelia in de zaal. Dan volgt de uitspraak: 3,5 jaar strafkolon­ie, waarvan de tien maanden huisarrest worden afgetrokke­n. Voor hij de zaal uit wordt geleid, zegt hij tegen zijn huilende vrouw Joelia: “Tot ziens. Wees niet triest, alles komt goed.”

 ?? FOTO VIA REUTERS ?? Terwijl de rechter het vonnis voorleest, maakt een grijnzende Navalny een hartje naar zijn vrouw Joelia.
FOTO VIA REUTERS Terwijl de rechter het vonnis voorleest, maakt een grijnzende Navalny een hartje naar zijn vrouw Joelia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium