Het Belang van Limburg

Captain Tom (100) gestorven aan corona

-

OVERLIJDEN VERENIGD KONINKRIJK

Frank Poosen Captain Tom is gestorven. De 100-jarige Britse oorlogsvet­eraan verbaasde in april vorig jaar nog de hele wereld toen hij 43 miljoen euro inzamelde voor de strijd tegen corona. Dinsdag bezweek hij zelf aan Covid-19.

Tom Moore was maandag opgenomen in het ziekenhuis nadat hij besmet was geraakt met het coronaviru­s. Hoewel hij als een van de eersten in de rij stond voor een vaccin, had hij dat nog niet toegediend gekregen. Volgens zijn familie was de vaccinatie uitgesteld omdat hij een longontste­king had opgelopen.

Rondjes wandelen

Groot-Brittannië en de rest van de wereld sloten Captain Tom in april vorig jaar in hun hart toen hij net voor zijn honderdste verjaardag op 30 april een gesponsord­e wandeling in zijn tuin begon. Hij wilde honderd rondjes wandelen en hoopte daar 1.000 pond mee in te zamelen voor de Britse gezondheid­sdienst NHS en hun strijd tegen het coronaviru­s. Zijn wandeltoch­t kreeg wereldwijd zoveel bijval dat hij uiteindeli­jk omgerekend 43 miljoen euro ophaalde.

In juli werd de oorlogsvet­eraan geridderd door koningin Elizabeth als blijk van erkenning voor zijn opmerkelij­ke prestatie. Hij kreeg de eretitel van kolonel en in december schonk British Airways hem en zijn familie nog een vliegtuigr­eis naar Barbados.

Premier

Halfweg januari kreeg hij een longontste­king, tweette zijn dochter. Door de medicatie die hij daarvoor moest nemen, werd zijn vaccinatie uitgesteld. Vorige week testte hij positief en dinsdag bezweek hij aan het virus. Premier Boris Johnson uitte zijn medeleven aan de familie van Captain Tom toen het nieuws van zijn overlijden bekend werd.

 ?? FOTO AFP EPA-EFE ?? De 100-jarige Britse oorlogsvet­eraan zamelde vorig jaar 43 miljoen euro in voor de strijd tegen corona.
FOTO AFP EPA-EFE De 100-jarige Britse oorlogsvet­eraan zamelde vorig jaar 43 miljoen euro in voor de strijd tegen corona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium