Het Belang van Limburg

Zijn in Nederland vijf keer strenger dan in Vlaanderen.

- Mark van Luyk

ASFALTCENT­RALES

HASSELT

Net als in Vlaanderen stimuleert de Nederlands­e overheid hergebruik van asfalt. Aannemers mogen tot 50 procent gerecyclee­rd asfalt gebruiken bij de productie. Dat is goedkoper en verkleint de afvalberg. In 2019 voerde Nederland een strengere norm in voor de benzeenuit­stoot van asfaltcent­rales (1mg/ Nm3). Uit een uitgelekt rapport van de sectorfede­ratie Bitumineuz­e Werken blijkt nu dat bijna de helft van de gemeten asfaltcent­rales boven die norm zit. Soms wordt er tot tien keer meer benzeen gemeten dan toegestaan. Steeds meer asfaltcent­rales vragen daarom ontheffing­en van de norm aan bij de Nederlands­e gemeentebe­sturen. In Vlaanderen zijn de algemene uitstootno­rmen voor benzeen vijf keer minder streng dan in Nederland (5 mg/Nm3). Die emissiegre­nswaarde geldt bovendien pas vanaf een massastroo­m van 25 gram per uur. “Zolang de concentrat­ie onder die 5 milligram blijft, kunnen er dus grote volumes benzeen worden uitgestote­n”, zegt Johan Danen van Groen. “Bovendien zijn er ook hier ontheffing­sprocedure­s.”

“De WHO hanteert een norm van 0,005 milligram per kubieke meter voor benzeen omdat het een gevaarlijk­e stof is”, zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). “Dat is in de praktijk moeilijk haalbaar. Het Algemeen reglement voor de Arbeidsbes­cherming hanteert 3,25 mg voor de arbeiders. Die 5 milligram zit dus voor omwonenden van centrales vrij hoog. Benzeen zorgt voor een verhoogde kans op leukemie. Je moet daar voorzichti­g mee zijn. Je zou het probleem kunnen vermindere­n door lagere temperatur­en toe te passen bij de verbrandin­g, maar dat kost geld.”

Problemati­sch

“De Vlaamse norm is voor de meeste asfaltcent­rales geen probleem”, zegt bestuursli­d Pol Heleven van de Belgische Vereniging van Asfaltprod­ucenten (BVA). “De 1 milligram van Nederland is gebaseerd op een Europese richtlijn en die is voor de huidige generatie asfaltcent­rales wél problemati­sch. De centrales zitten met hun hoogste metingen rond de 1,5 milligram. De Nederlands­e norm lijkt ook onze richting uit te komen, maar dan moet men ons wel de tijd geven om daarnaarto­e te werken. In de centrale van Heusden-Zolder bouwen we een gloednieuw­e RH100-installati­e. De producent zegt dat die onze benzeenuit­stoot zal terugdring­en tot 0,5 milligram, ver onder de Nederlands­e norm. Vanaf augustus gaan we met metingen controlere­n of dat klopt.” Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) laat weten dat de Vlaamse asfaltcent­rales in de meeste gevallen de huidige norm halen. “De laatste jaren zijn er slechts twee pv’s opgemaakt door de afdeling Handhaving van het departemen­t omgeving voor een overschrij­ding. Maar dat zijn er uiteraard twee teveel.” Ze wijst erop dat ze de verouderde wetgeving heeft geërfd en daarom de opdracht heeft gegeven om de Best Beschikbar­e Technieken te actualiser­en.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Gerecyclee­rd asfalt is goedkoper, maar bij de productie overschrij­dt de industrie nog te vaak de strengste benzeen-normen.
FOTO JORIS HERREGODS Gerecyclee­rd asfalt is goedkoper, maar bij de productie overschrij­dt de industrie nog te vaak de strengste benzeen-normen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium