Het Belang van Limburg

Kroongetui­gen stonden erbij en keken ernaar

- Cedric Lagast

ASSISEN LEUVEN

Toen hij op 2 december 2018 besloot om een hartig woordje met zijn vriendin Kristel Appelt te gaan praten, vertrok Andy Vandereyt niet in zijn eentje naar Aarschot. Er reden drie vrienden met hem mee. Waarom, dat leken de drie mannen ook niet helemaal meer te kunnen uitleggen.

Aan de eerste vriend, loodgieter Yannick C., was Andy Vandereyt die avond zijn getunede Honda gaan tonen. De tweede vriend werd opgetromme­ld toen die Honda al bij de eerste rit in panne viel, om hem te herstellen. En de derde vriend zat toevallig bij de tweede in de auto, toen die telefoon kreeg. Daardoor zaten ze als bij toeval met vier samen in een keukentje, toen Vandereyt een onophoudel­ijke stroom sms’en kreeg van Appelt, en hij besloot om te vertrekken.

Yannick C.: “Hij zou het gaan uitpraten met zijn vriendin. Ik heb het hem honderd keer afgeraden, want ik had er een slecht gevoel bij.” Wesley D.: “Plots werd beslist dat we allemaal naar Aarschot zouden gaan. Ze hebben me niet verteld waarom.”

Volgens de advocaten van de beschuldig­den was er meer aan de hand. Zij denken dat het plan was om eens goed te gaan vechten. Ze wezen op enkele sms’en die Andy Vandereyt diezelfde avond had rondgestuu­rd.

Tim Smet, advocaat van De Candt: “Vandereyt stuurt: ‘Ik ga vandaag nog vechten, bro.’ U antwoordt: ‘Geen probleem, moet ik afkomen?’ Daarna stuurt hij: ‘Ik ga niet stoppen tot er een dooie is. Dit gaat in de gazet staan.’ Maar u was daar niet om te vechten?” Dat werd door alle drie in alle toonaarden ontkend. Die sms’en, dat was hoogstens stoere praat. Wesley D., die ter plekke in zijn auto bleef zitten: “Ik was daar niet voor een groepsgeve­cht. Zo goed kende ik Vandereyt niet.”

“Geen Jackie Chan”

Ze vochten niet, maar kwamen ook niet tussenbeid­e. Yannick C.: “Die kerel (De Candt, nvdr.) kwam met een mes op mij af. Ik ben achteruitg­egaan. Als iemand met zo’n groot mes staat te zwaaien, dan ga je dat niet proberen af te pakken. Ik heb geprobeerd om nog iets te bedenken om hem te stoppen, maar ik kon op niets komen. Het ging allemaal heel snel. Ik ben Jackie Chan niet. Ik heb Wesley gezegd dat hij de politie moest halen, en ik heb de hulpdienst­en gebeld.”

Toen hij Kristel Appelt met een groot mes zag afkomen, haalde Karo S., de derde vriend, zijn smartphone boven. Hij filmde de hele steekparti­j, en zorgde daardoor onbewust voor het voornaamst­e stuk bewijsmate­riaal tegen het moordende duo. De juryleden konden daardoor gistermorg­en met hun eigen ogen de moord zien.

De beelden tonen hoe Vandereyt eerst een hoge trap uitdeelt aan Kristel Appelt, en haar begint te slaan. De Candt cirkelt om het vechtende koppel heen, trekt dan plots een mes en haalt uit naar Vandereyt. Hij blijft steken, en dwingt Vandereyt enkele meters achteruit. Appelt stuift de vechtende mannen achterna. In haar hand is duidelijk een mes te zien. Ze begint ook op Vandereyt in te steken. Zelf beweert Appelt dat ze zich niets meer van de steekparti­j herinnert. Volgens wetsdokter Joris Vranken en toxicoloog Jan Tytgat was ze behoorlijk dronken: bij haar arrestatie vijf uur later had ze nog steeds 1,62 promille in het bloed. Omgerekend moet ze op het fatale moment 2,30 promille in het bloed hebben gehad. Ze had een volledige fles wodka op, en een halve fles Jack Daniëls binnen. Maar toch kan dat voor wetsdokter Vranken geen uitleg zijn voor het wel zeer precieze geheugenve­rlies van Appelt. “Er is geen medische verklaring voor. Omdat ze over de periode vlak ervoor, en de periode vlak erna, zich wel nog alles duidelijk herinnert”, aldus Vranken.

 ??  ?? Kristel Appelt had op het fatale moment 2,30 promille in het bloed. Karo S., Yannick C. en
Wesley D. konden niks doen om hun vriend te
redden.
Kristel Appelt had op het fatale moment 2,30 promille in het bloed. Karo S., Yannick C. en Wesley D. konden niks doen om hun vriend te redden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium