Het Belang van Limburg

Volgende week lente… of 30 centimeter sneeuw

-

WINTER HASSELT

Spanning troef op de weerkaarte­n voor volgende week. “Het is tien jaar geleden dat de kans op een koudegolf en bakken sneeuw zo groot was”, zegt Ruben Weytjens. Maar het kan ook gewoon gaan regenen.

Het was een kwakkelwin­ter tot nog toe met koele weekends, weekdagen van tien graden en vooral sloten regen. Maar volgende week vechten lente en winter een robbertje uit boven onze hoofden. Volgens de jongste computermo­dellen heeft Koning Winter op dit ogenblik de beste kaarten.

De voorbije weken heeft zich in het noorden een reservoir gevormd van arctische lucht. “Die koude komt tijdens het weekend opzetten”, zegt weerman Ruben Weytjens. “Dan krijgen we een zogenaamde Grenzwette­rlage, een Duitse term om aan te geven dat we in de buurt sterke tegenstell­ingen in temperatuu­r en weerbeeld mogen verwachten.”

Twee fronten

“Terwijl de koude lucht moeite doet om tot bij ons te zakken, komt er vanuit Afrika een opstoot van warme lucht. Ergens boven ons botsen die twee fronten. We krijgen dus een lentegevoe­l of koude tenen. De kans is groot dat de wintergren­s ergens boven de Benelux blijft haperen. Op die grens kan er veel sneeuw vallen. Sommige modellen kwamen al met 20 tot 30 centimeter.”

Als Koning Winter aan het langste eind trekt, dan zit er een koudegolf in met een reeks van ijsdagen. Het vriest dan ook overdag. ’s Nachts zou het kwik tot onder -10 kunnen zakken.

“Je kent het cliché: het kan vriezen, het kan dooien”, zegt Ruben Weytjens. “Maar nu liggen de extremen wel heel erg ver uit elkaar. We weten dat de computers al vaker winterweer voorspelde­n, en dat het telkens enkele graden warmer bleek dan verwacht. Afwachten dus wat het wordt. Maar het is wel minstens tien jaar geleden dat de kaarten voor winterweer er nog zo spannend bij lagen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Volgende week vechten de lente en Koning Winter een robbertje uit boven Vlaanderen. Het kan zacht worden, maar ook diep winters.
FOTO BELGA Volgende week vechten de lente en Koning Winter een robbertje uit boven Vlaanderen. Het kan zacht worden, maar ook diep winters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium