Het Belang van Limburg

Europese jachtfeder­atie kiest Limburgse haagplanta­ctie tot project van de maand

-

BIODIVERSI­TEIT BERINGEN/TONGEREN

In de derde week van januari plantten de Limburgse jagers 24.000 hagen en bomen, verspreid over heel Vlaanderen. De Europese federatie, die zeven miljoen jagers vertegenwo­ordigt, heeft die actie nu verkozen tot project van de maand.

Iedere maand kiest de Europese jagersfede­ratie FACE een initiatief van jagers om de biodiversi­teit te bewaren of versterken. Voor de maand januari viel de keuze op de haagplanta­ctie van de Limvooral burgse Jagersvere­niging. Ruim twee weken geleden plantten zij 24.000 hagen, bomen en struiken. “Vorig jaar verdeelden we er 13.000 over Limburg en Antwerpen, nu hadden we de actie opengetrok­ken naar heel Vlaanderen”, zegt Marcel Lemmens, een van de initiatief­nemers. “Jagers konden bij ons alles aankopen. We hebben bestelling­en gekregen tot in WestVlaand­eren. In totaal gaat het om twaalf hectare bos of zestien kilometer haag. Dat is gigantisch.” Het doel van de actie is meervoudig. “We willen de monocultuu­r van de landbouw doorbreken en de biodiversi­teit versterken”, zegt Lemmens. “Voor het geld doen we het alleszins niet. Aan die verkoop houden we een paar honderd euro over, maar daarmee dekken we

de kosten. Op het einde van de rit kunnen we met de overschot nog net een pint gaan drinken. Enfin, toch zodra de horeca weer open is.” (lacht)

Navolging

De bomen en hagen staan nog maar net in de grond, of de jagers denken al aan volgend jaar. Door de Europese erkenning dromen ze stiekem van navolging. “Het zou mooi zijn als dit andere mensen kan inspireren, ook buiten het jachtmilie­u. Wij durven alvast optimistis­ch zijn en denken dat we volgend jaar nog meer dan 24.000 bomen en hagen kunnen planten. In feite zaten we daar dit jaar al boven, want we hebben na het afsluiten van de actie nog heel wat nabestelli­ngen gekregen.”

 ?? FOTO RR ?? Marcel Lemmens (links): “Het zou mooi zijn als onze actie andere mensen kan inspireren, ook buiten het jachtmilie­u.”
FOTO RR Marcel Lemmens (links): “Het zou mooi zijn als onze actie andere mensen kan inspireren, ook buiten het jachtmilie­u.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium