Het Belang van Limburg

Eindelijk doorgebrok­en: levenslang leren

Bijna acht op de tien Limburgse bedrijfsle­iders geeft aan dat levenslang leren actief wordt gestimulee­rd binnen het bedrijf. Een cijfer dat niemand had durven vermoeden.

- ONDERZOEK HASSELT Dominiek Claes

Dat blijkt uit een onderzoek dat VKW en de provincie Limburg hebben uitgevoerd bij een representa­tief staal van 230 Limburgse bedrijfsle­iders, actief in zowat alle sectoren, en bij grote en kleinere bedrijven. Op de vraag of het levenslang leren - door regelmatig opleidinge­n te voorzien voor de personeels­leden - actief wordt aangemoedi­gd in hun bedrijf, antwoordde 77 procent van de ondervraag­den positief (zie infografie­k). “En dat is een onvermoed hoge score”, zegt stafmedewe­rker Johan Schilderma­ns van VKW.

Wie dacht dat regelmatig­e opleidinge­n enkel een zaak was voor grotere bedrijven met een daartoe beter aangepaste structuur, is er ook aan voor de moeite. “Integendee­l, bedrijven in de digitale en creatieve economie, alsook de dienstenbe­drijven, scoren hoger dan gemiddeld. Ook kleinere bedrijven zijn op dat vlak zeer goed bezig”, aldus Schilderma­ns. “Sterker nog: niet minder dan 9 op de 10 bedrijven zien een sterk opleidings­beleid als een cruciaal element in hun bedrijfsst­rategie.”

Oud en jong

Nog een ballon die wordt doorprikt: het is logisch dat jongere werknemers meer opleiding volgen dan hun oudere collega’s. Daar gaat maar liefst 67 procent niet mee akkoord. Nog minder volgt men de logica dat werknemers die al lang in dienst zijn, minder opleiding zouden volgen. Bijna acht op de tien vindt dat geen goede zaak. Bovendien zijn de Limburgse bedrijven overtuigd van het nut en de effectivit­eit van de opleidinge­n die ze inzetten: slechts 8 procent vindt het merendeel van de gevolgde opleidinge­n vaak tijd- en geldverlie­s.

Arbeiders en bedienden

Zijn opleidinge­n vooral een zaak voor bedienden dan? Ook dat blijkt niet echt het geval. Gemiddeld volgt een arbeider van een Limburgs bedrijf 3,8 dagen opleiding per jaar. Bij de bedienden gaat het om 4,4 dagen en voor kaders/managers om 5,4 dagen. “Voor vele bedrijven is een financieel duwtje in de rug voor hun opleidings­beleid welkom”, zo concludeer­t CEO Ruben Lemmens van VKW Limburg nog. “Elke opleiding betekent voor bedrijven immers een driedubbel­e investerin­g, een zware inspanning voor vele kmo’s.” Gedeputeer­de voor Economie Tom Vandeput neemt dat alvast mee. “Vier van de twaalf ambitielij­nen van SALKturbo gaan over talentontw­ikkeling en versterkin­g van vaardighed­en. We gaan ervoor zorgen dat onze economie wordt doordronge­n van een cultuur van scholing, omscholing en bijscholin­g”, belooft hij.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Limburgse bedrijven zijn overtuigd van het nut en de effectivit­eit van opleidinge­n.
FOTO LUC DAELEMANS Limburgse bedrijven zijn overtuigd van het nut en de effectivit­eit van opleidinge­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium