Het Belang van Limburg

Hasselt start campagne na zoveelste loos gasalarm

- IKEA HASSELT Dirk Jacobs

De gasontplof­fing eind vorig jaar in het centrum van Hasselt blijft nazinderen. Gisteren werd opnieuw alarm geslagen na een verdachte gasgeur, deze keer bij Ikea. De stad bekijkt nu samen met de brandweer hoe ze een campagne kunnen opzetten rond het herkennen van gasgeur.

Het blijft opmerkelij­k: de brandweer krijgt de jongste weken in Hasselt opvallend veel oproepen over verdachte gasgeuren. Die piek kwam er na de ontploffin­g in de Dorpsstraa­t en Minderbroe­dersstraat op 20 december vorig jaar. Toen was er een gasophopin­g ontstaan in de kelder van De Gouden Boon na een verzakte gasleiding in de buurt. De brasserie werd helemaal verwoest. Sindsdien zit de schrik er in Hasselt goed in. Toch wil burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA) niet weten van een ‘gaspaniek’: “Het is logisch en begrijpeli­jk dat de mensen alerter zijn dan tevoren, maar we hebben geen gasproblee­m.” Gisternami­ddag was er wel opnieuw een gasoproep. Dit keer bij Ikea. De politie LRH rukte rond 13.30 uur met man en macht uit naar de site. In het magazijn van de winkel zou een gasgeur zijn geroken. Op vraag van de brandweer Zuid-West Limburg werden tientallen werknemers en klanten geëvacueer­d. De brandweer doorzocht het hele gebouw, maar kon niets vinden. Rond 14.15 uur ging Ikea weer open. Eerst mochten de werknemers naar binnen, goed 5 minuten later volgden de klanten, die wel weer in de ‘coronarij’ moesten aanschuive­n.

“De brandweer heeft gedurende een goed half uur de winkel en de magazijnen doorzocht”, vertelt Ikea-woordvoerd­er Colombine Nicolay. “Omdat ze geen enkel risico wilden nemen, hebben ze om de tijdelijke evacuatie van de winkel gevraagd. Maar de zoektocht heeft niks opgeleverd wat op een gevaar kon wijzen. En dus was er ook geen reden meer om de mensen buiten te laten wachten.” Een van de geëvacueer­de klanten was Hugo Vreys: “Het was bizar. We waren quasi rond toen we naar buiten gestuurd werden. We gaan in elk geval weer binnen. Schrik? Waarom? Als de brandweer zegt dat er niks aan de hand is, vertrouw ik dat.”

Restafval

“Gasgeur was het alleszins niet”, bevestigt brandweerc­ommandant Bert Swysen. “Waarschijn­lijk was er geurverspr­eiding door een afvalconta­iner die gevuld is met restafval. Door de weersomsta­ndigheden is de natuurlijk­e verluchtin­g op dit moment niet ideaal.”

Burgemeest­er Steven Vandeput: “Ik blijf herhalen dat ze beter een keer te veel bellen dan één keer niet. Anderzijds is het natuurlijk belangrijk dat mensen de gevaren en kenmerken van gas goed weten in te schatten. Daarom gaan we nadenken over hoe we een sensibilis­eringscamp­agne hierover kunnen opzetten. Hoe kunnen mensen gasgeur detecteren en wat moeten ze daarbij zeker niet doen? Maar ook hoe ze gaslekken kunnen voorkomen door bijvoorbee­ld te wijzen op het nut van geregeld onderhoud van de installati­e en van gastoestel­len. We willen niet noodzakeli­jk het aantal oproepen naar omlaag, maar vaak kunnen mensen door eenvoudige zaken al een boel ellende voorkomen.”

“Ik blijf herhalen dat ze beter een keer te veel bellen dan één keer niet. Anderzijds is het natuurlijk belangrijk dat mensen de gevaren en kenmerken van gas goed weten in te schatten” Steven Vandeput Burgemeest­er

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tientallen personeels­leden en klanten van Ikea werden gisteren uit voorzorg even geëvacueer­d.
FOTO TOM PALMAERS Tientallen personeels­leden en klanten van Ikea werden gisteren uit voorzorg even geëvacueer­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium