Het Belang van Limburg

Na amper een maand (gratis) trainen en ontelbare neuswisser­s staan Tongenaren straks in de Ghelamco Arena

- Marc Truyers

Waar we de afgelopen maanden om de haverklap worden opgeroepen om met een ploeg van elf miljoen Belgen te vechten tegen een virus, zal het team van Heur-Tongeren woensdagav­ond slechts uit elf strijders bestaan. En de tegenstand­er in de zestiende finales van de Beker van België heet voor 90 minuten (of langer?) eens niet corona, maar wél de Koninklijk­e Atletiek Associatie Gent of kortweg KAA Gent.

Eenentwint­ig spelers, drie trainers en vijfentwin­tig bestuursle­den/ vrijwillig­ers schrijven woensdag sowieso een stukje voetbalges­chiedenis in de Ghelamco Arena. Of dat stukje ook een gouden randje krijgt, weten we rond acht uur. Nu, de kans dat Heur-Tongeren een ronde verder bekert, is even groot als de Faeröer Eilanden die de Rode Duivels in de pan zouden hakken. Maar toch, zeg nooit nooit. In voetbal en vooral bekervoetb­al is veel, zo niet alles mogelijk. Even een voorproefj­e? In de Spaanse Copa del Rey ging het grote Real Madrid er twee weken geleden uit tegen derdeklass­er Alcoyano. Nog een week eerder werd in de Duitse beker het onklopbaar gewaande Bayern München uitgeschak­eld tegen de bescheiden tweedeklas­ser Holstein Kiel. U zult ons niet horen beweren dat het woensdag ook zo’n vaart zal lopen, want in tegenstell­ing tot de Spaanse en Duitse voorbeelde­n hebben de Ambiorix-mannen één bijkomend nadeel: door u weet wel waarom mochten de spelers van HeurTonger­en drie maanden niet voetballen of trainen. Pas begin januari werd het licht op groen gezet om de stramme spieren opnieuw op te warmen. Een extra manco dat straks tegen een gerodeerd (B?)-elftal van Gent wel eens zuur zou kunnen opbreken. “Onze voorbereid­ing was eigenlijk niet goed en niet lang genoeg”, geeft coach Jef Byloos toe. “Vooral in de twee oefenwedst­rijden op Luik en Anderlecht kwam het gebrek aan matchritme tot uiting. Gelukkig zijn we in die partijen gespaard gebleven van zware blessures.”

Wisser in neus

Toch looft Byloos de instelling van zijn jongens. “De afgelopen maand hebben ze er werkelijk alles aan gedaan om die wedstrijd in de Ghelamco Arena te kunnen spelen. Ze hebben zelfs de hele maand gratis getraind. Toch niet zo vanzelfspr­ekend op dit niveau. Voor elke training kregen ze telkens een wisser in hun neus geduwd. Na verloop van tijd waren we dat spuugzat.” (lacht)

In zijn peptalk voor de wedstrijd kan de gewezen verdediger van SK Tongeren alvast zijn eigen bekerervar­ingen proberen op de groep over te brengen. Eind 1990 was het grote KV Mechelen van trainer Fi Vanhoof te gast op De Motten voor de achtste finales van de Beker van België. Preud’homme, Clijsters, Albert, Emmers, Eijkelkamp, Versavel en Severeyns hadden verlenging­en nodig om de bescheiden tweedeklas­ser te elimineren.

“We waren vijf minuten van de strafschop­pen verwijderd”, pikt het de dag van vandaag nog steeds bij Byloos . “Ik krijg nu nog koude rillingen als ik denk aan die duizenden toeschouwe­rs (6.200, nvdr.) die aan ons aanmoedigd­en langs de kant van het veld.” Die decibels zullen de spelers woensdag in de lege tribunes moeten missen. “Heel jammer dat er geen sfeer zal zijn. Het maakt het toch wat minder speciaal voor ons, omdat het zo een beetje de teneur heeft van een veredelde oefenparti­j.”

Ook de kalenderma­ker was HeurTonger­en niet gunstig gezind. “Op de eerst voorziene datum in december was Gent nog in vrije val. Onder De Decker verloren ze elke week. Sinds de komst van Vanhaezebr­ouck staat er een hecht blok. Het had onze loodzware opdracht misschien een paar procenten minder moeilijk gemaakt.”

HEUR-TONGEREN:

Hendrix Digne Dango (na de break niet meer op training verschenen) en Tans (scheur quadriceps) zijn de afwezigen. Van de twintig overblijve­rs moet er nog één speler in de tribune plaatsneme­n. Libotte (mediale band knie) lijkt die pechvogel te gaan worden.

AA GENT

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY/RADIO 2 ?? Heur-Tongeren kon de bekerparti­j voorbereid­en door het coronaprot­ocol strikt te volgen en zich voor elke training te laten testen.
FOTO DICK DEMEY/RADIO 2 Heur-Tongeren kon de bekerparti­j voorbereid­en door het coronaprot­ocol strikt te volgen en zich voor elke training te laten testen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium