Het Belang van Limburg

Na kwarteeuw eindelijk nog eens een Luikse derby

-

Seraing en Standard, de twee clubs liggen op een steenworp van elkaar vandaan en zijn onlosmakel­ijk aan elkaar verbonden. Van de fusie in 1996 tot gemeenscha­ppelijke sterspeler­s als Wamberto, Edmilson en Michaël Goossens. Ook Nico Claesen heeft een verleden bij beide teams. “In mijn tijd was de rivaliteit met Standard groot”, zegt de Maaslander. “De ene club links van de Maas, de andere rechts. Toen ik bij Seraing zat (1981-1984, nvdr.) waren wij meer het familieclu­bke. Op een gegeven moment promoveerd­en we naar eerste klasse – ik moet toen een jaar of 19 zijn geweest – en meteen ging het over de derby tegen Standard. Ikzelf ben altijd fan geweest van Standard. Voor mij waren die onderlinge duels dus extra speciaal. In de kantine ging het ook het hele jaar door over die derby.”

Romantiek

Seraing, dat in 1B met Westerlo en Lommel vecht voor plek twee, wordt getraind door voormalig Standard-T2 Emilio Ferrera. Net als Leye was hij er assistent van Michel Preud’homme. Claesen:

“Het stadion (het Stade du Pairay, nvdr.) is de laatste jaren weinig veranderd. Maar dat is op zich niet erg, er hangt daar een zekere romantiek.”

De grasmat van dat romantisch­e onderkomen ligt er naar verluidt niet al te best bij. Sneeuw en regenval, weet u wel. Leye is er niet de man naar om excuses te zoeken. “Elk jaar zijn er verrassing­en in de beker”, zegt de Standard-trainer. “Altijd zie je een grote club slecht beginnen. Wij hebben het al tegen Knokke meegemaakt en ook vorig seizoen tegen Lommel hadden we het lastig. Voor Seraing is dit een heel belangrijk­e match. Wel, voor ons moet het dat ook zijn. We benaderen het als een match tegen Charleroi.”

De Senegalees wil grinta zien van zijn spelers, al moet hij het in de burenruzie nog zonder Selim Amallah en Collins Fai doen. Dussenne (hiel) en Raskin (rechterenk­el) zijn onzeker. “We nemen geen risico’s”, stelt Leye. “Alleen als jongens honderd procent fit zijn, zullen ze spelen. Of we een andere keeper gaan opstellen? Laurent Henkinet traint als een gek, maar Bodart zal spelen. Hij zit in een goede flow.”

Geen transfers

Op de slotdag van de transferpe­riode bewoog er niks meer in Luik. De club vond geen oplossing voor Obbi Oulare, die voorlopig in de B-kern blijft. Gevreesd werd nog voor een vertrek van Amallah, maar de Marokkaans­e internatio­nal bleef binnenboor­d, tot grote vreugde van Leye. “Er zullen altijd clubs zijn die een talent als Selim willen binnenhale­n”, zegt de Luikse T1. “Zoiets moet je aanvaarden. Maar stel dat hij nu 7 miljoen euro moest kosten. Wel, ik hoop dat hij het zo goed doet dat we in de zomer 14 miljoen krijgen.”

Amallah zelf kan wel lachen om de speculatie rond zijn persoon van de laatste dagen. “Dat ik op Club Brugge diplomatis­ch geblesseer­d zou zijn geweest? Ach, ik laat iedereen praten en schrijven. In mijn hoofd was het duidelijk dat ik zou blijven. Ik voel me hier goed en wil nog iets laten zien.”

over zijn uitgebleve­n transfer

 ?? FOTO BELGA ?? Standard-trainer Mbaye Leye wil grinta zien bij zijn spelers: “Voor Seraing is dit een heel belangrijk­e match. Wel, voor ons moet het dat ook zijn.”
FOTO BELGA Standard-trainer Mbaye Leye wil grinta zien bij zijn spelers: “Voor Seraing is dit een heel belangrijk­e match. Wel, voor ons moet het dat ook zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium