Het Belang van Limburg

“Blijkbaar moet ik ook defensief meer doen”

-

Tijdens een moeilijke periode begin dit seizoen zette Vincent Kompany een van zijn goudhaantj­es, Albert Sambi Lokonga, pardoes op de bank. Drie wedstrijde­n moest hij toekijken van aan de zijlijn. Dat kwam stevig binnen bij de middenveld­er, maar hij trok er lessen uit. Ook in de tweede helft van januari stond hij opnieuw drie matchen aan de kant met een probleem aan de adductoren, maar ondertusse­n is ‘Sambi’ opnieuw titularis en zelfs aanvoerder.

Wat betekent die aanvoerder­sband van Anderlecht voor een gast van 21?

“Ik wil een voorbeeld zijn, de anderen vooruit stuwen. Ik kijk ook veel reportages over hoe de grote leiders zich gedragen op belangrijk­e momenten. Zo probeer ik me te laten inspireren. Recent heb ik nog naar Michael Jordan gekeken. Dat is een échte leider.”

Je lijkt als leider wel stappen te hebben gezet. Dat bleek onder meer toen je Michel Vlap de bal afnam toen die een penalty wilde trappen ten koste van Lukas Nmecha.

“Eerlijk gezegd: dat vind ik ook. Coach Flo (assistent Floribert Ngalula, nvdr.) heeft daar achter de schermen een groot aandeel in. Hij coacht mij op het vlak van leiderscha­p en verantwoor­delijk nemen. Hij kan soms hard zijn en zeggen dat we verloren hebben omdat ik mij verstopte in de laatste minuten van een wedstrijd, maar dat mag.”

Je voetbalt nu agressieve­r. Dat was in het verleden wel eens een probleem.

“Klopt. Er is mij op het moment dat ik begin dit seizoen mijn plaats verloor gezegd dat ik defensief meer moet doen. Het is zaak om de mentale switch te maken en scherper te zijn in balverlies.”

De laatste tijd waren er geruchten over buitenland­se interesse voor jou. Hoe ga je daarmee om?

“Ik lach daar soms mee. Vooral toen ik las dat de deal met AC Milan al rond was. Alexis Saelemaeke­rs zou het anders wel graag hebben. Die wil opnieuw met mij samenspele­n, maar ieder volgt zijn eigen pad. Hoelang ik hier nog blijf, moet je aan Peter Verbeke vragen. Misschien willen ze mij nog wel anderhalf jaar houden. Persoonlij­k voel ik mij wel klaar voor een nieuw avontuur, maar alleen als het iedereen goed uitkomt, ook Anderlecht dus.”

Wil jij net als Jérémy Doku een tussenstap nemen of liever meteen naar de echte top?

“Dat weet ik niet goed. Ik wil vooral spelen. Het zal wel bijna onmogelijk zijn, maar als ik ergens speelgaran­tie kan krijgen, zou dat een groot pluspunt zijn.”

Denk jij aan het EK nu Axel Witsel is uitgevalle­n? Volgens mij zou je liegen als je beweert van niet.

(lacht luid) “Daar heb je gelijk in. Al probeer ik het wel dag per dag te bekijken. Ik ben nu kapitein van

Anderlecht, dat is ook al niet slecht op mijn leeftijd. Het liefst van al zou ik eens samen met Witsel spelen om te kunnen observeren hoe hij het doet om in elke ploeg zo onmisbaar te zijn.”

In de beker moeten jullie op bezoek bij FC Luik, op een kunstgrasv­eld met erg kleine afmetingen. Dat wordt speciaal, toch?

“Het is heel lang geleden dat ik op kunstgras gespeeld heb. Het wordt lastig, maar we gaan er het beste van maken.”

FC Luik heeft al maanden niet meer gespeeld. Jullie moeten die toch gewoon opeten?

“Ik weet nog niet zo zeker of dat in hun nadeel zal spelen. Ze zitten boordevol energie en zullen absoluut Anderlecht willen kloppen.”

Hoe belangrijk is die Croky Cup voor Anderlecht?

“Als jonge gast wil je alles pakken wat je kan. We moeten niet rekenen en spelen alsof het onze laatste

wedstrijd is.”

Is het voor een man van de streek een speciale wedstrijd?

“Naar Luik gaan is toch een beetje thuiskomen, het is heel dicht bij Verviers. Met FC Luik heb ik geen speciale band, al heb ik wel nog samen gespeeld met Damien Mouchamps (middenveld­er, nvdr.) en Nick Effekia (aanvaller, nvdr.), die daar nu spelen.”

BUITENLAND

Van Dijk wellicht niet op EK -

FC Liverpool-coach Klopp gaat er niet van uit dat de Nederlande­r Virgil van Dijk dit seizoen nog in actie komt. Van Dijk liep in oktober tegen Everton een zware knieblessu­re op. Bondscoach Frank de Boer van Nederland hoopt dat hij tijdens het EK over Van Dijk kan beschikken.

Leverkusen is uitgeschak­eld door een vierdeklas­ser in de Duitse beker. De verliezend­e finalist van vorig jaar verloor na verlenging­en met 2-1 van Rot-Weiss Essen.

Leverkusen uit beker - FC LIMBURG REGIO WELLEN -

Kenny Vandebroek heeft voor volgend seizoen een akkoord bereikt met ASV Geel. Vandebroek speelde 2,5 jaar voor Wellen. De 24-jarige aanvaller keert terug naar de club waar hij in 2014-2015 al speelde.

Achel VV (1prov.) gaat aan de overkant van de zittribune een overdekte staantribu­ne bouwen. Er is een mondeling akkoord van de Stad HamontAche­l en de bouwaanvra­ag wordt eerstdaags ingediend. Het is de bedoeling dat de werken in het voorjaar aanvangen.

Kris Donné wordt, in tegenstell­ing tot een eerder bericht, niét de nieuwe trainer van vierdeprov­incialer Helson B.

Waterloos-Voorshoven (4B) zal volgend seizoen starten met dezelfde technische staf. Robert Holzken (T1), Peter Gorissen (T2), Erik Vliegen (T3) en Ine Knooren (kinesist) blijven op post.

ACHEL -

HELSON B -

WAVO -

OPOETEREN -

Opoeteren (4B) gaat ook volgend seizoen door met trainer Erik Berben.

 ?? FOTO BELGA ?? De wedstrijd van Anderlecht tegen AA Gent was niet om aan te zien afgelopen weekend. Dat moet voor Albert Sambi Lokonga beter in de beker: “Naar Luik gaan is toch een beetje thuiskomen, het is heel dicht bij Verviers.”
FOTO BELGA De wedstrijd van Anderlecht tegen AA Gent was niet om aan te zien afgelopen weekend. Dat moet voor Albert Sambi Lokonga beter in de beker: “Naar Luik gaan is toch een beetje thuiskomen, het is heel dicht bij Verviers.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium