Het Belang van Limburg

“Goed in beeld, geen zoenende koppeltjes en kijkcijfer­s hoger dan ooit”

- Guy Van Den Langenberg­h

VELDRIJDEN SPONSORS Never waste a good crisis! Ook anno 2021 zijn de woorden van de Britse staatsman Winston Churchill nog brandend actueel. Tot zelfs in de cross. Want in plaats van de sport de rug toe te keren, zien sponsors zowaar heil in de huidige pandemie en het feit dat de crossen zonder publiek worden afgewerkt.

Ook zonder publiek is het merk ‘cyclocross’ erin geslaagd nieuwe geldschiet­ers aan te trekken. Bandenprod­ucent Toyo Tires bijvoorbee­ld, als belangrijk­e investeerd­er in de Wereldbeke­r en de Superprest­ige. En sinds deze winter ook X20 Badkamers, als opvolger van DVV als titelspons­or van het regelmatig­heidscrite­rium van Golazo. “Toch wil ik benadrukke­n dat ook wij de beleving op de cross missen: het publiek, de feesttent, de ambiance”, zegt Steven Laurijssen, managing director van Toyo Tires Benelux. “Een cross met publiek zou ons de mogelijkhe­id bieden tot acties die nu niet kunnen.”

Een gelijkaard­ig verhaal vertelt Anja Vandendrie­ssche, marketing director bij X20 Badkamers. “Mét publiek zouden we bijvoorbee­ld onze werknemers kunnen belonen via de hospitalit­y. Maar wij zijn vooral blij dat we, met onze inbreng, ervoor hebben gezorgd dat er georganise­erd kon worden. Dat lichtpuntj­e wilden we de mensen graag aanbieden.” Beide bedrijven beklemtone­n dat de afwezighei­d van publiek ook voordelen heeft. “Door corona hebben de mensen weinig om handen. Gevolg: erg hoge kijkcijfer­s. De afwezighei­d van het publiek zorgt er ook voor dat alle publicitei­t langs de kant van het parcours zeer goed zichtbaar is.” Niets dan plusjes dus, en Laurijssen voegt daar nog één, verrassend element aan toe. “De regisseur van dienst heeft niet meer de mogelijkhe­id om in te zoomen op zoenende koppeltjes of dronken supporters die door de modder rollen. De focus gaat naar de cross en de cross alleen, waardoor onze publicitei­t tot haar recht komt.” De eindbalans is meer dan positief. Laurijssen: “Ondanks de pandemie heeft het zin om in de cross te investeren. En de bedragen zijn nog behapbaar. We hebben in Nederland ook al schaatswed­strijden gesponsord. Dan spreek je over andere budgetten.” Ook bij X20 badkamers zijn ze blij dat ze afgelopen zomer, in volle pandemie, de beslissing namen om mee in de sport te stappen. Vandendrie­ssche: “We zijn geschrokke­n van de visibilite­it die de cross genereert. Onze badeend bijvoorbee­ld is een heuse gimmick geworden.” Vandendrie­ssche lanceert tot slot een warme oproep. “Mocht corona ook volgend seizoen ervoor zorgen dat er geen publiek wordt toegestaan - wat wij echt niet hopen - dan kan ik bedrijven alleen maar oproepen om een financieel handje toe te steken, zodat er toch kan worden georganise­erd.”

 ?? FOTO BELGA BELGA ??
FOTO BELGA BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium