Het Belang van Limburg

LVL is net op tijd klaar voor eerste topper

- Rob Kwanten

Tongeren-Kieldrecht is een monument in het Belgisch damesvolle­ybal. Beide teams hebben intussen een andere naam, maar doen ook dit seizoen allebei een gooi naar de titel. Woensdag treffen ze mekaar in wat voor LVL de eerste topper van het seizoen wordt.

LVL en Asterix Avo finishten vorig seizoen zij aan zij op de eerste plaats in de reguliere competitie. De Limburgse volleyball­iefhebber keek watertande­nd uit naar play-off één.

Maar door corona zou die zelfs niet van start gaan, er werd geen kampioen aangeduid. En ook dit seizoen houdt het virus de damesliga in een wurggreep. Asterix werkte inmiddels zes wedstrijde­n af en puurde daar dertien punten uit. LVL sprokkelde zes punten uit drie wedstrijde­n. “Ik denk dat we net op tijd klaar zijn voor deze wedstrijd”, aldus aanvalster Sofie Hawinkel. “Na de bekerneder­laag tegen Oudegem begin januari hebben we elke week progressie gemaakt. Tegen Oostende wonnen we twee weken geleden met 3-1, maar kenden we nog een zware terugval in set drie. Afgelopen zaterdag was dat tegen Antwerpen niet meer het geval en wonnen we autoritair met 3-0. Nochtans geen evidente tegenstand­er, want tegen Antwerpen hebben we het in het verleden altijd moeilijk gehad. Met Sarah Cools hebben zij nu ook een topspeelst­er in de rangen. Dus ja, ik denk dat we gewapend zijn voor de clash met Asterix. Die zitten natuurlijk in de goede flow nadat ze het ticket voor de bekerfinal­e op zak staken. Ook al verloren ze in de competitie al twee keer is het dus oppassen geblazen.” De nieuwe Alpha Hall in Genk lijkt LVL te liggen. Hawinkel beaamt: “Op de eerste plaats is het fijn om weer een echte thuisbasis te hebben. Vorig seizoen was het schipperen tussen As en Tongeren. Dat is toch een ander gevoel. Onze twee thuismatch­en hebben we vlot gewonnen. We spelen hier dus heel graag, al mis ik natuurlijk wel onze trouwe supporters.”

Coëfficiën­t

Omdat vier ploegen ervoor opteerden om voor januari niet te spelen, geeft de rangschikk­ing in de damesliga een vertekend beeld. LVL-manager Jo Santermans heldert het even op. “Uitgangspu­nt is dat elke ploeg twee keer tegen mekaar speelt. Wie aan het einde van die rit het meeste punten heeft is kampioen, want play-offs komen er niet. Maar het reglement houdt ook rekening met een vroegtijdi­ge stopzettin­g door corona. Als die er zou komen wordt er pas een eindstand opgemaakt als er minstens 50% van de wedstrijde­n afgewerkt zijn. Dat zou op 3 maart het geval zijn. Dan bepaalt een coefficiën­t (aantal behaalde punten gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijde­n) de kampioen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium