Het Belang van Limburg

Giel Deferm (32) trekt van eerste nationale naar eerste provincial­e

- Kristof Jacobs/Jos Castermans

In het profvoetba­l zit de transferpe­riode er weer (even) op, in de amateurree­ksen komt de transfermo­len nu pas goed op gang. Toch noteerden we al enkele opmerkelij­ke overstappe­n. Zo zet Giel Deferm (van THES naar eersteprov­incialer Zepperen-Brustem) een punt achter zijn (semi-)profcarriè­re en maken THES-ploegmaats Kyan Vaesen (naar Westerlo) en Arno Valkenaers (naar KV Mechelen) de omgekeerde beweging: van het amateurvoe­tbal naar het profvoetba­l. Falke Vandecaets­beek (van Torpedo naar Spouwen-Mopertinge­n) promoveert dan weer van het provincial­e naar het nationale voetbal. Giel Deferm verruilt eerste nationale voor eerste provincial­e. De 32-jarige middenveld­er leek nochtans op weg naar een contractve­rlenging bij THES, maar kondigde afgelopen week verrassend zijn overgang naar Zepperen-Brustem aan. “Ik ben daar mijn carrière begonnen, wie weet wordt het ook de club waar ik ze afsluit.”

Sinds Nieuwjaar werd Deferm als semiprof een vrije speler en dat deed hem nadenken over een nieuwe uitdaging.

“Ik had enkele weken geleden een gesprek met THES en de technische staf liet uitschijne­n dat ze verder wilden met mij”, zegt de middenveld­er. “De trainer zei wel meteen eerlijk dat hij niet naar namen kijkt, maar dat zijn opstelling afhangt van de tegenstand­er. En dat snap ik ook. Maar ik had ergens het gevoel dat ik regelmatig naast de ploeg zou staan en daar had ik niet veel zin in. Daarnaast konden ze me over het financiële nog geen uitsluitse­l geven. Bleef ons loon hetzelfde of moesten we inleveren en hoeveel? Dat konden ze nog niet zeggen. Ondertusse­n had ik ook al enkele voorstelle­n van andere clubs op zak (Zepperen-Brustem, Wellen en Termien, nvdr.) en zij verwachtte­n een snel antwoord. Ik heb toen meerdere aspecten tegen elkaar afgewogen en uiteindeli­jk heb ik de knoop doorgehakt en ging ik in op het aanbod van Zepperen-Brustem. Het is de club waar ik mijn carrière begon, wie weet wordt het ook degene waar ik ze afsluit”, zegt Deferm, die een contract voor twee jaar tekende bij de eersteprov­incialer.

Geen afscheid

“Ik besef dat mensen zich vragen stellen waarom ik meteen drie reeksen zak, maar ik heb er mijn redenen voor. Het heeft in ieder geval niks met het fysieke te maken, want ik ben fit. Om te beginnen heeft Zepperen-Brustem ambities om een goed seizoen te draaien. Zo spelen Yoni Buyens en Dylan Vanwelkenh­uysen er al en haalden ze nog enkele versterkin­gen. Dat sprak me wel aan. Maar ook over het familiale ben ik beginnen nadenken. Ik word komende zomer 33 en we hebben een zoontje van dertien maanden. Dan komt het soms wel goed uit om een keer per week minder te trainen. En het financiële? Het was gewoon vervelend dat daar niet sneller duidelijkh­eid over was. Had ik niet zo snel moeten beslissen, dan speelde ik volgend seizoen misschien nog bij THES. Ach, ik kijk in ieder geval met een positief gevoel terug op de voorbije drie seizoenen in Tessenderl­o, ook al hebben we niet veel aan dit laatste gehad. Een afscheid? Wie weet komt dat er nog na corona.”

Zonder corona speelde THES uitgereken­d woensdagav­ond in de Croky Cup tegen Genk.

“Het is wel jammer, want zowel voor de spelers als de club was dat een unieke ervaring geweest”, zegt de ex-speler van STVV en Lommel, die nu administra­tief bediende is bij BTV in Koersel en in Houthalen woont. “In het begin was de ontgoochel­ing groot, maar ondertusse­n heeft iedereen het wel een plaatsje gegeven. Ik ga woensdagav­ond in ieder geval niet in een hoekje zitten wenen (lacht).”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Giel Deferm speelt volgend seizoen voor Zepperen-Brustem: “Ik ben hier mijn carrière begonnen, wie weet sluit ik ze hier ook af.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Giel Deferm speelt volgend seizoen voor Zepperen-Brustem: “Ik ben hier mijn carrière begonnen, wie weet sluit ik ze hier ook af.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium