Het Belang van Limburg

Weg tussen enige stukje Spartacuss­poor wordt vernieuwd

- Dirk Jacobs

Het enige stukje tramlijn dat meer dan 10 jaar geleden al werd getrokken in Hasselt, is aan vernieuwin­g toe. Wegen en Verkeer (AWV) voert de werken uit met een ‘doorstromi­ngsbudget’ van De Lijn. Geen simpele klus, want er moet tussen de tramsporen gewerkt worden.

De spoorlijn start onder het gerechtsge­bouw bij het station in Hasselt en loopt over 550 meter tot aan de grote ring. “Die strook was echt aan vervanging toe, omdat ze nu vooral door bussen gebruikt wordt”, legt Sep Vandijck van AWV uit. “De weg zat er vol kuilen en putten en overal waren er scheuren in het beton. Daardoor werd het gevaarlijk om er nog te rijden. Er is beslist om in één beweging over de hele lengte het beton te vervangen.”

Dat beton is nu afgefreesd tot een diepte van 20 centimeter. “Niet zo eenvoudig, want de stroken waarin dat dient te gebeuren zijn uiteraard veel smaller dan bij normale werken. Dat werk is intussen helemaal uitgevoerd en nu is de heropbouw gestart. Maar die verloopt erg traag, omdat overal in het beton bewapening wordt voorzien met ijzer. Op die manier is de weg beter bestand tegen het zware vervoer dat er zal over rijden. Deze werken gaan nog een aantal maanden duren. Om de verkeershi­nder te beperken, zijn er tijdelijke verkeersli­chten geplaatst zodat de bussen nog altijd via deze weg naar de stelplaats in Kuringen kunnen rijden. Op die manier hoeven ze niet langer door de smallere straten in de wijk.” Intussen liggen de sporen er nog steeds. Ongebruikt, maar nog altijd met de bedoeling dat de Spartacust­rams via deze weg richting stelplaats in de Crutzenstr­aat kunnen rijden. De herstelwer­ken die nu worden uitgevoerd kosten 450.000 euro, exclusief btw.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Er heeft nooit een tram gereden, maar de weg is intussen wel aan vernieuwin­g toe.
FOTO SERGE MINTEN Er heeft nooit een tram gereden, maar de weg is intussen wel aan vernieuwin­g toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium