Het Belang van Limburg

14 miljoen euro voor scholenbou­w in Limburg

De Vlaamse regering trekt meer dan 14 miljoen euro uit voor 15 scholenbou­wprojecten in de provincie. 11,4 miljoen daarvan gaat naar het project Vondersbro­ek op campus St.Maria in Pelt.

- Beau Melders

Vlaanderen investeert deze regeerperi­ode 3 miljard euro in schoolinfr­astructuur voor alle provincies, een half miljard meer dan de vorige regeerperi­ode. “Dat is nog nooit gezien”, verklaart Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Hiermee kunnen we de grootste noden lenigen. Leerlingen, leerkracht­en en ouders begrijpen sinds de uitbraak van de coronacris­is nog beter hoe ontzettend belangrijk scholen en klassen zijn. We moeten dan ook volop blijven investeren in de vernieuwin­g en verbeterin­g van ons onderwijs. Dat kan enkel als je ook investeert in de infrastruc­tuur.”

Via het Agentschap voor Infrastruc­tuur in het Onderwijs (AGION) wordt er zo’n 14 miljoen euro uitgetrokk­en voor 15 Limburgse scholenbou­wprojecten. Het gaat over projecten in de gemeenten Beringen, Bilzen, Hasselt, Peer, Pelt, Maaseik, Sint-Truiden, Zonhoven en Zutendaal. Acht Limburgse scholen krijgen een subsidie van meer dan 100.000 euro. Zo verhoogt bijvoorbee­ld het Spectrumco­llege in Beringen zijn capaciteit met nieuwe klaslokale­n, verhuizen de leerlingen van Vrije Kleutersch­ool De Linde in Pelt naar de Vloeterstr­aat 2A en krijgt Vrije Basisschoo­l De Dommelbrug in Peer een nieuw schoolgebo­uw met overdekte speelplaat­s.

Vondersbro­ek

Het grootste deel van de investerin­g vloeit echter naar de WICOcampus en het Buitengewo­on Secundair Onderwijs Sint-Jozef in Pelt. Zo’n 11,4 miljoen euro wordt uitgetrokk­en voor een nieuwbouw en de renovatie van bestaande schoolgebo­uwen op campus St.Maria. Het miljoenenp­roject kreeg de naam Vondersbro­ek, vertelt coördinere­nd directeur Bart Kerkhofs. “Binnen enkele maanden start de bouw van de nieuwe technische school op onze campus, met fonkelnieu­we klasen werklokale­n. Daarin komen tegen september 2022 zo’n 500 leerlingen van de derde graad van campus TIO terecht. Met de rest van het geld gaan we ook de bestaande gebouwen onderhande­n nemen.”

De campus wordt zo omgevormd tot een domeinscho­ol voor de STEM-richtingen en economisch­e opleidinge­n. “We gaan er de wetenschap­pelijke aso-richtingen combineren met de sterke tsorichtin­gen. Zo vindt er een soort van kruisbestu­iving plaats, praktijk en theorie zullen elkaar gaan inspireren. De leerlingen kunnen gebruikmak­en van zowel de technische werklabo’s als de echte fysica

en scheikunde­lokalen.”

Ter Engelen

Om en bij een half miljoen euro gaat naar de heropbouw bij Buitengewo­on Secundair Onderwijs Ter Engelen in Maaseik. Het oudste gedeelte van de school wordt zo in een nieuw jasje gestoken, vertelt directrice Hilde Leenders. “Het gaat om blok D. Er komen vier nieuwe klaslokale­n waarin ook praktijkon­derwijs gegeven kan worden. Daarnaast komt er een grote polyvalent­e zaal voor onze leerlingen. Ik veronderst­el dat de werken starten rond september volgend jaar. Ze zullen een goede vijftien maanden in beslag nemen.”

 ?? FOTO VZW WICO ?? Zo’n 11,4 miljoen euro wordt uitgetrokk­en voor nieuwbouw en de renovatie van bestaande schoolgebo­uwen op de campus St.Maria.
FOTO VZW WICO Zo’n 11,4 miljoen euro wordt uitgetrokk­en voor nieuwbouw en de renovatie van bestaande schoolgebo­uwen op de campus St.Maria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium