Het Belang van Limburg

MAASMECHEL­EN

- Mark Dreesen

Hotel Lika is een groot pand op de hoek van de Pauwengraa­f en de Koninginne­laan. Het bestaat uit twee delen: het oudste deel dateert uit 1972, het nieuwe deel uit 1992. De nieuwe eigenaar Dimitri Fotij kocht enkel het oudste deel. “Eisden-Tuinwijk verdient een mooie toegangspo­ort””, zegt hotelmanag­er Ewelina Jedrzejczy­k. “We hebben plannen om het oude deel van het hotel te integreren in twee bestaande directeurs­woningen aan de Louis Mercierlaa­n die al gerenoveer­d zijn. Zo krijgen we een groot project aan het kruispunt van de Koninginne­laan en Louis Mercierlaa­n dat een toegangspo­ort vormt tot Eisden-Tuinwijk. Hotel Lika zal dan ook van naam veranderen: ‘Porta Cite’, toegangspo­ort tot historisch erfgoed dat gezien mag worden.”

In de twee gerenoveer­de directeurs­woningen zijn er momenteel vijf hotelkamer­s. “In hotel Lika willen we 17 nieuwe kamers inrichten. Dat brengt Porta Cite op 22 kamers”, aldus Jedrzejcyk. “Wat vandaag de voorgevel is van Hotel Lika, zal de achterzijd­e worden. Centraal tussen de twee directeurs­woningen en Hotel Lika komt er een grote tuin. Via die tuin komen gasten Porta Cite binnen. Naast een receptie worden er ook vergaderru­imten en grote zalen ingericht die multifunct­ioneel zijn. Op het gelijkvloe­rs komt er over een lengte van 22 meter een bar-bistro.”

Wintertuin

Het hotel moet als poort van de tuinwijk een groene uitstralin­g hebben. “De tuinen van Porta Cite zijn zuiders gericht”, vertellen Frank Jaspers en Marie Frioni van Architectu­urdepot. “De huidige façade wordt gehuld in ‘bottle green’ en aan de zijde van de Pauwengraa­f wordt de gevel een grote glazen wand. Aan de nieuwe voorzijde voorzien we een wintertuin. Dat geeft de mogelijkhe­id evenemente­n in de tuin te organisere­n, maar bij minder goed weer kunnen die ook plaats hebben in de overdekte wintertuin.” Opvallend voor een pand uit 1972 is dat er al een ondergrond­se parkeergar­age aanwezig is. Binnen staan er grote werkzaamhe­den op til. Er komen grote gezinskame­rs, sommige hotelkamer­s worden samengevoe­gd tot één kamer en er komen vijf suites. “We willen met de verbouwing­swerken starten in 2022. In totaal kunnen er in Porta Cite 60 mensen ineens overnachte­n. We schatten dat dit project goed zal zijn voor in totaal 40 arbeidspla­atsen.”

BILZEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium