Het Belang van Limburg

Adil en Bilall verfilmen weer boek van Dirk Bracke

- Wout Desmytere

Patser en Bad Boys for Life, zeer zeker. Maar het was Black, de verfilming van het jeugdboek van Dirk Bracke, die Adil El Arbi en Bilall Fallah op de kaart zette als regisseurs. Nu gaat het regisseurs­duo opnieuw een boek van hem verfilmen: Straks Doet het Geen Pijn Meer.

Vijftien was Adil El Arbi toen hij een brief schreef aan Dirk Bracke. Daarin vertrouwde hij hem zijn filmdromen toe en schreef hij dat hij hoopte ooit Straks Doet het Geen Pijn Meer te kunnen verfilmen. Dat boek kwam uit in 2001 en was een succes bij zowel critici als publiek. Voor El Arbi was het een van de meest aangrijpen­de boeken die hij als tiener in handen had gekregen. Het boek draait rond Friedl, een meisje dat door haar vader seksueel misbruikt is. Controvers­iële thema’s, Bracke heeft ze nooit geschuwd. “Straks Doet het Geen Pijn Meer is van de ruim veertig boeken die ik schreef mijn persoonlij­ke favoriet”, zegt de auteur zelf. “Dat het in goede handen is bij deze twee getalentee­rde heren is een understate­ment.”

Geluksbren­ger

Bracke heeft de bewuste brief van El Arbi trouwens altijd bewaard. “Hij was als jonge knaap al zo innemend en ik heb hem in die tijd ook teruggesch­reven. Uiteraard had ik toen nog geen idee dat net die jongen tien jaar later met zijn kompaan Bilall mijn boek Black zo knap zou verfilmen en daarna de wereld zou veroveren.” Ook El Arbi en Fallah zijn klaar voor een nieuw avontuur, al is het nog niet voor meteen. De opnames staan pas voor 2022 gepland. Eerst moet het scenario, dat wordt geschreven door El Arbi zelf en Bulle Decarpentr­ies, compleet zijn. “Black lanceerde onze carrière in de Verenigde Staten met onder andere Bad Boys for Life. Onze samenwerki­ng met Dirk is een echte geluksbren­ger geweest. Maar dat is ook geen toeval. De verhalen van Dirk zijn universeel en emotioneel krachtig. Hij reikt ons met zijn boeken als regisseurs altijd een filmisch universum aan.”

“Dat het boek in goede handen is bij deze twee getalentee­rde heren is een understate­ment” Dirk Bracke Auteur

 ?? FOTO DBA ?? Adil El Arbi was 15 toen hij een brief schreef aan Dirk Bracke. Nu verfilmt hij samen met Bilall Fallah opnieuw een boek van de auteur.
FOTO DBA Adil El Arbi was 15 toen hij een brief schreef aan Dirk Bracke. Nu verfilmt hij samen met Bilall Fallah opnieuw een boek van de auteur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium