Het Belang van Limburg

Echte redders willen niet meewerken aan “Vlaamse Baywatch”

Julie Vermeire (22) en haar collega-acteurs lopen in de nieuwe reeks De Redders in echte pakjes van strandwach­ters rond, maar dat schiet in het verkeerde keelgat bij kustreddin­gsdienst IKWV.

- Guy Stevens

Bij de aankondigi­ng van de nieuwe Play4-reeks De Redders verslikten ze zich bij kustreddin­gsdienst IKWV in hun koffie. In de eerste beelden dragen de acteurs – waaronder Julie Vermeire – een outfit van de IKWV en lopen ze Baywatch-gewijs richting de camera. “Ze hebben daar vakkundig met Photoshop de logo’s weggehaald”, zegt secretaris An Beun. “Dat was de afspraak niet.” De makers klopten een jaar geleden aan bij de strandwach­ters met de vraag of ze wilden meewerken aan de tv-reeks. “Het zou een waarheidsg­etrouwe fictieseri­e over redders worden, dus stemden we in om mee te werken aan de pilootafle­vering en daarna de knoop door te hakken”, zegt Beun. Die aflevering werd vorige zomer opgenomen, met outfits en materiaal van de kustreddin­gsdienst. “We hebben toen beslist om niet verder mee te werken. We hebben jarenlang gewerkt aan de profession­alisering van onze redders en willen dat mensen beseffen dat het een job is met veel verantwoor­delijkheid.”

De Buurtpolit­ie

IKWV vreest vooral dat kijkers de fictie voor werkelijkh­eid zouden aanzien, zoals dat ook het geval was bij De Buurtpolit­ie. “Wat onze redders doen, is niet zomaar Baywatch. Ze maken niet enkel plezier, verre van. Ook vonden we het belangrijk dat we tijdens de zomer, wanneer de opnames zouden plaatsvind­en, al ons materiaal zelf ter beschikkin­g hadden.” Alle kustgemeen­tes werden geadviseer­d om niet in zee te gaan met de tv-makers. “Intussen blijken de opnames te starten in Oostende, tijdens de paasvakant­ie”, zegt Beun. “We hebben daar geen problemen mee, maar hopen wel dat het veilig gebeurt en de strandbezo­ekers het verschil zullen zien tussen de acteurs en de echte redders als er een noodsituat­ie is.” Ook de acteurs zelf mogen op beide oren slapen. “We gaan Julie Vermeire niet laten verdrinken.”

“We hebben jarenlang gewerkt aan de profession­alisering van onze redders en willen dat mensen beseffen dat het een job is met veel verantwoor­delijkheid” An Beun Kustreddin­gsdienst IKWV

 ?? FOTO PLAY4 ?? ‘De Redders’, met onder meer Julie Vermeire, is vanaf het najaar te zien op Play4.
FOTO PLAY4 ‘De Redders’, met onder meer Julie Vermeire, is vanaf het najaar te zien op Play4.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium