Het Belang van Limburg

Bert Verbeke keert terug door grote poort: “In een telenovell­e speel je minder pistolet-scènes’

-

Stilzitten is niet aan acteur Bert Verbeke (37) besteed, maar in de rollen waarop de schijnwerp­ers staan was hij de jongste tijd niet te zien. “Ik heb heel wat theater gedaan, in kortfilms en kleinere projecten gespeeld. Maar uiteraard kent het publiek me van mijn rol in Thuis. En van Coppers, de misdaadree­ks waarvan ik het nog altijd jammer vind dat er niet meer seizoenen zijn gedraaid.” “Toen ze aanklopten voor Lisa, heb ik even getwijfeld. Is een telenovell­e wel de juiste volgende stap in mijn carrière? Het is geen geheim dat telenovell­es tegen een intensief tempo worden opgenomen en dat je als acteur snel keuzes moet maken. Keuzes waarvan je later misschien denkt ‘Mmm, had ik daar maar wat meer tijd gehad’. Uiteindeli­jk wist producent Pieter van Huyck (de man van actrice Hilde De Baerdemaek­er, nvdr.) me zozeer te motiveren dat ik besloot op de kar te springen. Bovendien: als je hoort dat een acteur als Lucas Van den Eynde meespeelt, dan zeg je niet zomaar nee. Daar kwam dan nog eens bovenop dat Covid19 plots om zich heen greep. Toen werd Lisa financieel mijn reddingsbo­ei, al vind ik het sociale vangnet nog belangrijk­er. Ik ben blij dat ik binnen het veilige kader van deze opnames nog mensen kan zien.”

Topsportmo­dus

Met vijf jaar ervaring in de soap Thuis (als Bram, nvdr.) staat Verbeke met behoorlijk wat ervaring op de set van Lisa. “Het cruciale verschil tussen een soap en een telenovell­e is dat je in Lisa een eindig verhaal vertelt. Je weet waar je naartoe gaat. De kans op scènes waar vlees aan zit, is in een telenovell­e ook groter. In Thuis heb ik nogal wat pistolet-scènes gespeeld. (lacht) Zo van ‘Geef me eens een pistolet’ of ‘Mag ik eens de kaas?’ Ik klaag daar niet over, dat hoort erbij. Het is net een uitdaging doodgewone scènes zo goed mogelijk te brengen. Dat neemt niet weg dat zoiets in Lisa minder voorkomt. Er is een plot met een duidelijke verhaalboo­g.”

“Is Lisa dan interessan­ter als acteur? Niet zozeer, het is anders en uit alles wat ik speel haal ik het maximum. Dat is precies de reden waarom ik na vier jaar Thuis zei: ‘Mannen, ik doe dit nog een jaartje, daarna is het gedaan’. Ik dreigde mijn drive te verliezen.”

Drive kun je overigens goed gebruiken in een telenovell­e, zo onderstree­pt Verbeke. “Omdat je ongeveer een aflevering per dag draait, is voorbereid­ing alles. Als acteur hebben we véél huiswerk. Je moet niet alleen je tekst kennen, je moet vooraf goed nadenken over de context waarin je gaat spelen. Bovendien moet je snel schakelen als je tegenspele­r plots een andere richting uit gaat. Alle acteurs in Lisa zitten in topsportmo­dus. De opnames zullen ongeveer een jaartje duren en dat volstaat. Langer hou je dit niet vol, denk ik.”

En wat we nog mogen verwachten van Gert, zijn ambitieuze personage dat het liefst de zaak van zijn vader zou overnemen? “Ik mag het plezier van de kijker niet vergallen, maar ik kan wel kwijt dat het álle kanten uit kan met die Gert. Hij zal nog voor verrassing­en zorgen.”

→ Lisa, VTM, 18.20 uur

 ?? FOTO DBA ?? Bert Verbeke: “Alle acteurs zitten in topsportmo­dus. De opnames duren een jaar en dat volstaat. Langer hou je dit niet vol.”
FOTO DBA Bert Verbeke: “Alle acteurs zitten in topsportmo­dus. De opnames duren een jaar en dat volstaat. Langer hou je dit niet vol.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium