Het Belang van Limburg

Ingestuurd door Birthe van den Berg

-

Drie doctoraats­studenten aan de KU Leuven ontwikkele­n in hun vrije tijd een applicatie die gebruikers helpt de regels rond mondmasker­plicht na te leven.

In coronatijd­en kunnen lokale besturen hun eigen regels opleggen over het verplicht dragen van een mondmasker op straat. Het is en blijft moeilijk de regels, die in elke gemeente verschille­n, te volgen. De informatie die beschikbaa­r is over de plaatsen waar een mondmasker verplicht is, blijkt dan ook erg specifiek per gemeente en verstopt op de lokale websites.

Overzichts­kaart

Pieter Delobelle, Birthe van den Berg en Gert-Jan Bottu, de laatste twee met Limburgse roots, verzamelde­n deze regels in een handige overzichts­kaart die de mondmasker­zones duidelijk aanduidt. Deze informatie is beschikbaa­r op de website www.whatthemas­k.be. Daarnaast ontwikkeld­en ze ook een smartphone-app die de gebruiker waarschuwt wanneer hij/zij zich binnen of buiten een mondmasker­zone begeeft. Op die manier vergeet je nooit meer je masker op te zetten waar dat nodig is.

What the Mask

Om deze app aan de man te brengen, is er heel wat geduld en moeite vereist. Om een corona-gerelateer­de app in de Google Play Store te plaatsen, moet de app een lange procedure volgen, waarin deze moet worden goedgekeur­d. De app What the Mask is momenteel in behandelin­g.

Voor de Apple App Store is dit nog een ander verhaal. Om een corona-gerelateer­de app in de App Store te mogen plaatsen, is het namelijk nodig om dat te doen onder de naam van een gezondheid­sinstituut of bevoegd bestuur. “We zijn daarom in overleg met de Vlaamse coronatask­force om te horen of zij onze app willen ondersteun­en. Gelukkig kunnen belangstel­lenden al terecht op de website met interactie­ve kaart. De app werkt perfect en is handig in gebruik”, zegt Birthe van den Berg. “We zoeken dus enkel nog investeerd­ers of bedrijven die hun schouders onder dit project willen zetten.”

Vervoersmi­ddel

Birthe, Pieter en Gert-Jan werken intussen verder aan meer gevorderde functies van de applicatie, zoals rekening houden met het vervoersmi­ddel van de gebruiker (fiets, auto, te voet). Met deze app hopen de doctoraats­studenten meer duidelijkh­eid te scheppen in de overvloed aan maatregele­n rond het dragen van een mondmasker, en daarmee ook hun steentje bij te dragen aan de volksgezon­dheid.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium