Het Belang van Limburg

Auteur Toni Coppers lanceert cultuurpri­jzen voor jong talent

- Gunter Jacobs

CULTUUR SINT-TRUIDEN Truienaar Toni Coppers zet zijn schouders onder drie nieuwe cultuurpri­jzen. De misdaadaut­eur vond de bank Fintro bereid om dit najaar voor het eerst 76.000 euro te verdelen onder beloftevol­le jonge kunstenaar­s en artiesten.

Supporting Young Artists, zoals het nieuwe initiatief heet, beloont jong talent in drie categorieë­n: literatuur, beeldende kunsten en fotografie, en film, dans en theater. Initiatief­nemer van de nieuwe cultuurpri­jzen is de succesvoll­e schrijver Toni Coppers (59). “In de cultuursec­tor zijn jonge kunstenaar­s en artiesten het zwaarst getroffen omdat zij geen vangnet of grote naam hebben om op terug te vallen”, zegt de uit Sint-Truiden afkomstige auteur. “Om hen een beetje hoop en een duwtje in de rug te geven, heb ik deze prijzen uitgewerkt.”

Aanmoedigi­ng

Een geldschiet­er vond Coppers bij Fintro, een bank van de groep BNP Paribas. “Niet alleen is 76.000 euro een van de hoogste bedragen die in dit land ooit uitgereikt zijn aan cultuurpri­jzen, het initiatief loopt ook minstens drie jaar”, zegt Coppers. “Ook willen we jonge artiesten op weg helpen. De jury beoordeelt kandidaten niet op basis van een schilderij, een choreograf­ie of een boek. Ze probeert te ontdekken wie veelbelove­nd genoeg is om de toekomstig­e Stefan Hertmans te worden en wie daarin aanmoedigi­ng verdient”, legt Toni Coppers uit. “Een choreograa­f kan een laureaat eens laten meelopen in een productie. Maar evengoed zetten we workshops over fiscalitei­t op of leren we hoe je een manuscript maakt of een uitgever kiest.”

Nobelprijs

Voor de selectie spiegelt Fintro zich aan de Nobelprijs voor Literatuur. “Daarvoor kan ook niemand zichzelf kandidaat stellen”, zegt Coppers. “Onze jury’s gaan bij het brede scala van cultuurins­tellingen, organisati­es, musea en publicatie­s polsen welke beloftevol­le namen ze kunnen nomineren.” Uit een longlist kiest de jury begin september drie laureaten in elke categorie. De winnaars krijgen elk 12.000 euro en worden tijdens een uitreiking op 21 oktober op het podium gevierd.

 ?? FOTO LD ?? Met de cultuurpri­jzen wil de uit Sint-Truiden afkomstige Toni Coppers jonge artiesten een duwtje in de rug geven.
FOTO LD Met de cultuurpri­jzen wil de uit Sint-Truiden afkomstige Toni Coppers jonge artiesten een duwtje in de rug geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium