Het Belang van Limburg

Huisverbod na familiegew­eld piekt

Sinds 2015 is er in België 995 keer een huisverbod uitgeschre­ven na intrafamil­iaal geweld waarvan het grootste deel in Limburg (52%) en in Antwerpen (35%). “In het coronajaar 2020 is de maatregel vaker ingezet”, zegt minister van Justitie Vincent Van Quic

-

“De dader wordt onmiddelli­jk bij het gezin weggehaald. Zo kunnen we de spiraal van geweld voor de slachtoffe­rs

doorbreken”

Vincent Van Quickenbor­ne

Minister van Justitie

HUISELIJK GEWELD

BRUSSEL

Liliana Casagrande en Nancy Vandebroek

Dat Limburg en Antwerpen meer gebruikmak­en van het huisverbod is niet toevallig. In deze twee provincies zijn er ook Family Justice Centers waar politie, parket en hulpverlen­ing (CAW, jeugdbesch­erming, OCMW) onder één dak samenwerke­n. De hele of halve lockdown van het afgelopen jaar heeft in elk geval het risico op huiselijk geweld verhoogd, zo blijkt ook uit de cijfers.

“In 2020 is het tijdelijke huisverbod in alle provincies meer wordt gebruikt”, zegt Van Quickenbor­ne. “Het huisverbod is een goede preventiem­aatregel die heel snel kan toegepast worden en - dankzij een goede samenwerki­ng tussen politie, parket en justitiehu­izen - al tot goede resultaten heeft geleid in Limburg en Antwerpen. De dader wordt onmiddelli­jk bij het gezin weggehaald. Zo kunnen we de spiraal van geweld voor de slachtoffe­rs doorbreken. Het opent de deur naar hulpverlen­ing. Bovendien zijn de slachtoffe­rs niet een tweede keer de dupe doordat ze zelf het huis moeten ontvluchte­n. Ze kunnen in hun vertrouwde omgeving geholpen worden. Een snelle en menselijke aanpak die we in alle provincies meer zullen toepassen.”

Het tijdelijk huisverbod kan opgelegd worden aan alle soorten huisgenote­n. Dat kan dus evengoed gaan om meerderjar­ige kinderen die hun ouders mishandele­n. “Er hoeft geen strafbaar misdrijf gepleegd te zijn. Het enige dat telt is het voorkomen van gevaar.” In de praktijk krijgt de dader al in het politiekan­toor te horen of hij zijn huis nog binnen mag. De politie belt de procureur en die neemt – na verhoor - onmiddelli­jk een beslissing. Het parket schakelt ook het justitiehu­is in. Dat begeleidt de slachtoffe­rs en volgt tegelijker­tijd ook de dader op.

Helft in Limburg

In 2015 werd er 38 keer een huisverbod uitgevaard­igd in het hele land, tegen 2018 was dat al toegenomen tot 169, in 2019 zijn er 243 huisverbod­en uitgeschre­ven en in 2020 292 keer. In vijf jaar tijd gaat het allemaal samen om 995 maatregele­n waarvan 52% in Limburg en 35% in Antwerpen.

In 2019 is de wet van 2012 aangescher­pt en tegelijker­tijd vereenvoud­igd, zodat de parketten de regels makkelijke­r kunnen toepassen. Sindsdien volstaat gevaarlijk gedrag al om een huisverbod in te voeren. Daarvoor hoeft de dader dus geen misdrijf te hebben gepleegd. In 2019 is het huisverbod van 10 dagen ook opgetrokke­n naar 14 dagen. Kinderen die blootgeste­ld zijn aan geweld, krijgen intussen extra aandacht. De dader moet zich laten begeleiden. Voor wie zich niet aan de regels

houdt, kan het huisverbod verlengd worden naar 1 jaar. Sinds januari van dit jaar gebruiken de politiedie­nsten een ’risicotaxa­tie-tool’, een soort van handleidin­g om het gevaar van een situatie in te schatten. Die handleidin­g is in juni 2020 vastgelegd door het college van de procureurs-generaal. De familierec­hter spreekt zich binnen de 14 dagen over de zaak uit. Die kan het huis- en contactver­bod verlengen voor een periode van maximum 3 maanden.

 ?? FOTO RR ?? Het tijdelijk huisverbod kan opgelegd worden aan alle soorten huisgenote­n. Dat kan dus evengoed gaan om meerderjar­ige kinderen die hun ouders mishandele­n.
FOTO RR Het tijdelijk huisverbod kan opgelegd worden aan alle soorten huisgenote­n. Dat kan dus evengoed gaan om meerderjar­ige kinderen die hun ouders mishandele­n.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium