Het Belang van Limburg

Britse ‘minibelast­ingparadij­zen’ wekken argwaan in Brussel

-

VRIJHAVENS VERENIGD KONINKRIJK

Nu de Brexit een feit is, experiment­eren de Britten weer volop met fiscaal vriendelij­ke vrijhavens, in de hoop zo de economie aan te zwengelen.

Boris Johnson wil in het Verenigd Koninkrijk zo snel mogelijk tien fiscaal voordelige vrijhavens oprichten om nieuwe handelsstr­omen en bedrijven aan te trekken. De biedingen voor de tien Britse ‘freeports’ moesten vrijdag binnen zijn. Een van de opvallends­te voorstelle­n is om een grote vrijhandel­szone te maken in het vaak vergeten noorden van Engeland. Voor de regering past dit in het streven om het noorden, waar veel Brexit-stemmers wonen, voordelen te geven en de economie minder op Londen te richten. Economisch achtergest­elde gebieden krijgen dan ook voorrang, schrijft The Guardian. Voorstande­rs geloven er rotsvast in dat de vrijhavens tienduizen­den extra (groene) jobs en dus nieuwe welvaart zullen creëren. Dat moet de Britse economie opnieuw in balans brengen, ook al bleek dat in het verleden niet altijd te lukken. In ‘vrijhavens’ gelden nu eenmaal aparte regels. Ze zijn een soort niemandsla­nd, waar binnenkome­nde goederen juridisch gezien ‘in transit’ zijn. Ze worden niet aan de gebruikeli­jke douanecont­role onderworpe­n en zijn vaak vrijgestel­d van btw- en accijnsver­plichtinge­n. Het idee is erachter is om via die weg nieuwe assemblage­fabrieken en bedrijven aan te trekken. Want in de tien Britse vrijhavens kan men rauwe materialen of onderdelen belastingv­rij importeren om er ter plekke eindproduc­ten van te maken. Eindproduc­ten die dan meteen opnieuw kunnen worden geëxportee­rd.

Criminalit­eit

En toch is de demarche van de Britse regering niet onomstrede­n. Volgens Labour is een vrijhaven niets meer of minder dan een ‘mini-belastingp­aradijs’. Zij waarschuwe­n voor een ‘race to the bottom’ op vlak voor regelgevin­g, waarbij de ondernemer­s en aandeelhou­ders belastingv­oordelen krijgen en arbeiders er in barre werkomstan­digheden moeten werken. Met als eindresult­aat dat de winst niet in Groot-Brittannië zal geïnvestee­rd worden, maar naar offshorepa­radijzen zal verdwijnen.

Ook Brussel is wantrouwig. Een van de Europese voorwaarde­n bij het opstellen van een vrijhandel­sakkoord met de Britten, was het verbieden van staatssteu­n aan eigen bedrijven. Er zal dan ook met argusogen gekeken worden of de bedrijven in de nieuwe Britse vrijhavens daar in de praktijk zullen van genieten. En dat is niet alles. Hoewel het systeem van de freeports op zich legaal is, trekken ze vaak ook allerlei schimmige activiteit­en aan: gaande van belastingo­ntwijking en corruptie tot allerlei criminele activiteit­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium