Het Belang van Limburg

Standard bijt tanden stuk op OHL, irritatie in beide kampen

-

Eerst de match. Die was niet van een slecht niveau, maar je ging er ook niet op het puntje van je stoel van zitten. Een zesje. Joao Klauss stond vier keer op de goede plek, maar scoorde enkel de vierde keer. Daarmee wiste hij in de slotfase een knap kopbaldoel­punt van OHL-spits Thomas Henry uit. De Fransman had tussendoor nog de 0-2 op de paal geschilder­d. Kortom: 1-1 was een billijk resultaat. Beide coaches zagen dat anders. Het zorgde voor een geanimeerd­e persconfer­entie, boordevol prikjes. Voor het eerst zagen we na de match een geïrriteer­de Mbaye Leye. “We hebben gespeeld tegen een ploeg die weigerde te voetballen en gewoon afwachtte om er op de counter uit te komen”, klonk het. “Dit was geen voetbalmat­ch, want er was geen tegenstand. Ik hoor de trainer van de tegenstand­er zeggen dat zij verdienden te winnen, dat vind ik utopique.”

Feuille-gate

Nog Leye: “Ik zou niet willen dat mijn ploeg zo’n soort voetbal speelt. En ik zou me niet amuseren met last minute wijziginge­n in mijn opstelling, want ik heb vertrouwen in mijn spelers.” De Senegalees wond er geen doekjes om en hekelde het feit dat Marc Brys een paar minuten voor de aftrap Vlietinck verving door Jemelka. Het is dé specialite­it van de gewezen STVV-trainer. Diens antwoord daarop: “Wij kregen de feuille en zagen dat zij met heel veel offensieve mensen speelden. Ik dacht: ‘Hoe kunnen wij hier toch winnen?’ We hebben gekozen voor een ander systeem, met Xavier Mercier en Thomas Henry als onze twee spitsen. Dat is legitiem. Ik deed het niet om hen te misleiden.”

De goudeerlij­ke OHL-speler Mathieu Maertens gaf iets later - zonder het te beseffen - aan dat de opstelling al eerder gekend was. “Wanneer we hoorden dat Jemelka ging spelen? De dag van de match. Dus geen minuutje ervoor? Neen, dat niet.”

Defensief

In feite is een discussie om niks, maar het hield de gemoederen dus duidelijk bezig. Dan was er nog de Luikse kritiek over het defensieve spel van de bezoekers. “Tuurlijk, elke coach mag spelen zoals hij wil”, gaf Leye toe. “Maar ik zit hier om mijn analyse te geven. Voor mij zijn dit twee verloren punten. Het ontbrak ons vandaag aan efficiënti­e. Daarmee houd ik rekening met vermoeidhe­id na de bekermatch tegen Seraing, maar ik vond ons goed spelen en we hebben het met aanvallend voetbal gedaan”, aldus de Luikse T1. Brys vond het “makkelijk spreken voor een thuiscoach” en haalde de goede vorm van de Rouches aan. “Standard heeft veel punten verzameld de laatste matchen. Dat wil zeggen dat het goed zit bij hen. De Standard-trainer zegt dat ze de ruimte vonden op de flanken. Wel, wij hebben die juist gegeven. Ik denk niet dat zij tot geweldige kansen zijn gekomen. Alles stond goed. Zij hadden heel veel problemen met onze rechtlijni­gheid. Zeker zuur voor mijn collega, maar het was voor ons onzinnig om hier open en bloot te komen voetballen. We speelden naar onze mogelijkhe­den”, zei Brys.

Daar valt uiteraard iets voor te zeggen. Het is maar aan Standard om het Leuvense blok te ontwrichte­n. Ook dit soort matchen zal het moeten winnen, wil het aan het einde van de rit een PO1-ticket bemachtige­n. Na de 12 op 12 is er nu de stagnatie: 2 op 9. Het thuisduel van komende zondag tegen Antwerp belooft interessan­t te worden. En als er iemand weet hoe je een organisati­e moet neerzetten, dan is het Franky Vercautere­n wel.

STANDARD: Bodart (6) – Siquet (6), Bokadi (7), Laifis (6), Jans (5) – Bastien (6), Raskin (6), Carcela (6) – Balikiwsha (5), Klauss (6), Lestienne (5)

OH LEUVEN: Romo (7) – Maertens (7), Ngawa (7), Kotysch (6), Jemelka (6), De Norre (6) – Hubert (6), Malinov (7), Mercier (7), Sowah (6) – Henry (7) VERVANGING­EN: 31’ Jemelka door Raemaekers (6), 55’ Balikwisha door Tapsoba (6), 70’ Raskin door Dussenne (4), 70’ Siquet door Muleka (6), 74’ Mercier door Vlietinck, 74’ Maertens door Eppiah (-), 86’ Lestienne door Cimirot (-), 86’ Bastien door Shamir (-), 90’ Malinov door Schrijvers (-)

DOELPUNTEN: 60’ Henry 0-1, 83’ Klauss 1-1

GELE KAARTEN: 38’ Laifis, 82’ Dussenne, 90+3’ Ramaekers

RODE KAART: 87’ Dussenne (2x geel) TOESCHOUWE­RS: gesloten deuren SCHEIDSREC­HTER: Visser (6)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium