Het Belang van Limburg

Lamkel Zé, koning van ’t Kiel

- David Van Den Broeck

BEERSCHOT - ANTWERP 1-2 Didier Lamkel Zé (24), nu ook koning van ’t Kiel. De Kameroener maakte er zijn vierde goal in vijf duels en was opnieuw de verlosser van Antwerp. Hij speelt zich weer in de armen van spelers en fans, maar: “Die vieringen moeten we hem nog afleren.”

Op bepaalde momenten in de match had Didier Lamkel Zé (24) een truitje van Beerschot kunnen dragen, zoals hij een maand geleden nog had beloofd. We hadden het wellicht niet eens gezien. Neen, hij zat niet geweldig in de match. Het enige wat hij goed deed, was Pietermaat en Bourdin een terechte gele kaart aansmeren. Wat geen schande is, want hij is nog altijd geen spits. Hij depanneert gewoon voor de geblesseer­de Mbokani. En kijk: op het einde van de rit was de Kameroener toch weer matchwinna­ar. Alsof het weer in de sterren stond geschreven.

Minuut 84, alle voorgaande minuten mogen we vergeten: Gélin gooit de bal vanaf rechts voor doel, Lamkel Zé gooit zich voor Beerschot-debutant Radic en knikt binnen. 0-1, de ban was gebroken, en tien minuutjes later was de zege een feit. Als man van de match mocht hij het zowaar gaan uitleggen voor de camera’s van Eleven. Hoe lang zou dát niet geleden zijn, dat Antwerp hem naar de pers stuurde? Spreken deed hij het voorbije jaar genoeg, maar dan zónder toestemmin­g. “Allereerst wil ik de club bedanken om toch het vertrouwen in mij te blijven behouden”, zei Lamkel Zé. “Ik wil ook mijn ploegmaats bedanken om me toch weer te aanvaarden in de groep. Vier goals in vijf matchen, daar kan ik trots op zijn. Maar het is dankzij de ploegmaats dat ik gescoord heb en hier mag staan.” Een respectvol praatje, zoals het hoort.

Sneeuwbal van De Pauw

Het contrast met begin januari is o zo groot. Hij zette de club toen op stelten, het einde was echt wel nabij. Supporters kwamen in opstand, spelers spuwden hem uit. Alleen speelde Luciano D’Onofrio voor reddende engel. Hij bleef in hem geloven en werd geholpen door het geluk, want Ivan Leko vertrok en Frank Vercautere­n kwam. Een nieuwe coach, een nieuwe start voor Lamkel Zé, die nu al driemaal beslissend was en zo stilaan de rust laat wederkeren. Een voorbeeldj­e: maakte Ritchie De Laet na zijn winning goal tegen Cercle Brugge nog een wegwerpgeb­aar, dan was hij nu een van de eersten om hem na de match een high five te geven. “Het is weer koek en ei, hè”, zei De Laet lachend na de match. “Voor even toch. Maar ik denk wel dat dit bij de fans heel veel goedmaakt. En zolang hij presteert en ons punten bezorgt, zullen wij de rest er ook wel bij nemen. Want die viering moet hij misschien beter laten. Je moet toch iet of wat respect tonen.”

Die viering, ja… Hij kon het weer niet laten. In plaats van in de armen van zijn medemaats te vallen - toegegeven: dat is tegenwoord­ig verboden - dook Lamkel Zé de tribune achter het doel in, waar hij zich nog eens als een koning neerzette. Nadat De Pauw een sneeuwbal op hem had gemikt, kwam hij wel weer van zijn troon, maar niet alvorens hij een nieuw T-shirt toonde. Daarop het woordje ‘darling’. Benieuwd wanneer hij de gelukkige aan ons voorstelt. Dat overdreven vieren, daar heeft ook Vercautere­n het niet mee. “Ik kan hem helaas niet vastbinden – het zou handig zijn als ik een koord had”, zei hij grijnzend. “Maar toen hij in de buurt van de bank kwam, heb ik Didier er direct op gewezen. We gaan hem dat proberen af te leren, want hij pakte weer een kaart en dat kan altijd ten koste gaan van de ploeg.”

BEERSCHOT: Vanhamel (6), Dom (6), Radic (6), Frans (6), Van den Bergh (5), Bourdin (6), Sanusi (7), Pietermaat (6), Holzhauser (5), Sanyang (6), Suzuki (5).

ANTWERP: Beiranvand (6), Seck (6), Gélin (6), De Laet (7), De Pauw (6), B. Verstraete (6), Hongla (7), Lukaku (5), Gerkens (7), Refaelov (5), Lamkel Zé (6). VERVANGING­EN: 73’ Sanyang door Eleke (5), 90’ Dom door Halaimia (-), 90’ Radic door Mukuna (-), 90’ Lamkel Zé door Avenatti (-), 90’ Refaelov door Batubinsik­a (-).

DOELPUNTEN: 84’ Lamkel Zé 0-1, 87’ Gerkens 0-2, 89’ Frans 1-2.

GELE KAARTEN: Pietermaat, Van den Bergh, Sanyang, De Laet, Bourdin, Lamkel Zé, Refaelov. SCHEIDSREC­HTER: Jonathan Lardot (7).

AA GENT - EUPEN 2-2

 ?? FOTO GMAX AGENCY ?? Lamkel Zé maakte de 0-1 en ging gezellig in de tribune zitten.
FOTO GMAX AGENCY Lamkel Zé maakte de 0-1 en ging gezellig in de tribune zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium