Het Belang van Limburg

VRT-programmat­ie kleurt hele week Belgisch

-

Van maandag 8 t.e.m. zondag 14 februari wordt muziek van eigen bodem extra in de schijnwerp­ers gezet tijdens De Week van de Belgische Muziek. Om de muzieksect­or een hart onder de riem te steken, kleurt de programmat­ie van radio en televisie bij de openbare omroep Belgisch.

Bart Peeters nodigt 34 Belgische artiesten uit in een leeg maar stomend Koninklijk circus voor twee muziekshow­s, die op dinsdag en donderdag worden uitgezonde­n op Eén. Peeters speelt matchmaker van dienst en brengt artiesten als Axelle Red, Regi, Dana Winner, Will Tura en Novastar samen voor speciale samenwerki­ngen en bijzondere covers. Ook in de dagelijkse programma’s op Eén worden artiesten en muziek van hier extra in de kijker gezet. Tijdens de muziekvraa­g in Blokken komt elke dag talent van eigen bodem aan bod. Jeroen Meus wordt tijdens het bereiden van zijn Dagelijkse Kost getrakteer­d op livemuziek en ook Iedereen beroemd zorgt in allerlei rubrieken voor extra aandacht voor lokale artiesten.

Op Canvas worden de hele week opmerkelij­ke muziekoptr­edens uit De Toots Sessies herhaald. Op zondag is er het slotprogra­mma

De Toots Sessie. Achter het podium waarin best of-momenten worden gecombinee­rd met interviews met mensen uit de sector. Woensdagav­ond wordt de docu Will Tura, Hoop doet leven van Dominique Deruddere uitgezonde­n.

Radio

Ook de radiozende­rs vullen hun playlists met Belgische muziek. Op Radio 1 wordt ’s ochtends Belpop gevierd en ook Ayco, Time Out en Wonderland klinken volledig Belgisch. Er kan bovendien gestemd worden voor de Belpop 100 van zaterdag.

Bij de collega’s van Radio 2 is er van maandag t.e.m. vrijdag Bene Bene. Iedere avond brengen jonge artiesten een eigen song en een cover van hun favoriete Belgische artiest. Vanaf vrijdag loopt dat over in Bene Bene Weekend. In Spits vertelt een Belgische ambassadeu­r welke Belgische artiesten in het land in kwestie populair zijn en hoe muziek van bij ons het in het buitenland doet.

Op MNM vooral veel muzikaal bezoek. In De Grote Peter Van de Veire Ochtendsho­w brengen artiesten als Milow en Laura Tesoro een cover van hun favoriete Belgische song. In Gillis & Govaerts keren de voormalige winnaars van MNM Rising Star terug voor een liveversie van hun nummer 1 voor de Bravo België Top100. Die hitlijst, geprogramm­eerd op vrijdag, bundelt de 100 grootste hits van bij ons volgens de MNM-luisteraar. Aansluiten­d draait Regi een exclusief Belgische dj-set in MNM Party, Regi in the Mix. Studio Brussel nodigt onder de noemer #ikluisterb­elgisch vijf topmuzikan­ten uit als selector. Coely, Balthazar, Amenra, Zwangere Guy en Soulwax delen hun favoriete Belgische platen en zetten nieuw Belgisch talent (letterlijk) in de spotlights.

Klara trakteert haar luisteraar­s op hun favoriete Belgische klassieke componiste­n en blikt in Maestro terug op de carrière van

de vijf grote Belgische musici. In het weekend worden ook het Belgisch jazz- en folktalent niet vergeten.

DPG

Ook radiozende­rs Qmusic, Joe en Willy steunen het initiatief van VRT en VI.BE (aanspreekp­unt voor artiesten en de muzieksect­or, nvdr.) en zetten hun schouders onder de Week van de Belgische muziek. Bij Willy wordt alleen maar Belgische muziek gedraaid. Verder zet de digitale pop- en rockzender elke dag jong of onbekend talent in de kijker onder de noemer ‘Verse Vis’. Zo neemt Stijn Meuris Aster, de winnaar van de Limburgse editie van SoundTrack in 2019, mee naar Willy. Cedric Maes vist de band Boogie Beasts op.

In de ochtendsho­w op QMusic wordt een muzikale ketting van covers gevormd. De muzikale gast van maandag covert een nummer van de bezoeker op dinsdag enzovoort.

Joe steunt de online veiling LIVE2020 en zet de bijzondere objecten en ervaringen in de kijker, zoals een gitaar van Paul Severs en een tête-à-tête op het middenplei­n van het Antwerps Sportpalei­s.

Alle initiatiev­en zijn terug te vinden op https://vi.be/weekvandeb­elgischemu­ziek

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium