Het Belang van Limburg

Remco Evenepoel mag eindelijk weer op de fiets

- Hugo Coorevits

Remco Evenepoel is back on track voor de Giro. Hij kreeg maandag in het AZ Herentals te horen dat de schaambeen­breuk goed is geheeld en dat hij weer mag fietsen. Rustig, dat wel, maar na die stop van vijf weken doet zelfs een sessie van een halfuur op de rollen deugd.

“Het beste nieuws ooit. Bedankt iedereen voor de steun! Let’s gooooooooo­o! #backontheb­ike”, zette Evenepoel zo blij als een kind op Twitter. 8 februari was veruit de vrolijkste dag van het jaar ten huize Evenepoel in Schepdaal. Het normale leven herneemt zijn gangetje: zoonlief mag weer doen wat hij graag doet en moeder Agna opent zaterdag opnieuw de deuren van haar nagelnieuw­e kapsalon. “Ik ben heel blij dat ik eindelijk op de fiets mag”, zei een gelukkige Evenepoel. “Ik onthoud vooral dat ik progressie maak. Ik bouw nu rustig op. Pas daarna kunnen we denken aan koersen.” Zo sprak ook ploegdokte­r Philip Jansen. “Het is nog een lange weg vooraleer hij aan de start van een wedstrijd staat. Remco heeft geen koers die dichtbij ligt, dus kunnen we het op langere termijn aanpakken. Ik ben natuurlijk blij dat er uit de CT-scan blijkt dat er progressie is. Na zo’n zware val als die van Remco in de Ronde van Lombardije is het normaal dat de revalidati­e wat op en af gaat. Het ging allemaal perfect, en opeens was het niet perfect. Het was ook niet zo dramatisch als iedereen denkt, maar zo’n helingspro­ces heeft tijd nodig. Als hij rustig kan opbouwen, denk ik dat hij gezien zijn jonge leeftijd snel klaar zal zijn. Remco heeft zich altijd goed verzorgd. Hij zit misschien achthonder­d gram boven zijn piekgewich­t van vorig jaar.”

In samenspraa­k met trainer Koen Pelgrim wordt nu een programma ontrold dat begint met een drietal weken sessies op de rollen. “We proberen de belasting te verdelen. Niet te veel ineens”, aldus Pelgrim.

Geen druk van de ploeg

Ploegmanag­er Patrick Lefevere was vooral tevreden voor Evenepoel zelf. “Had hij nu rood licht gekregen, dan was dat voor Remco verschrikk­elijk slecht nieuws geweest. Dit is niet iets om licht mee om te gaan. Je start bij de profs, in het tweede jaar win je alle koersen waaraan je deelneemt en dan word je zo uit koers geslagen. Met nog zo’n stop tussendoor... Vandaag is een nieuw begin. Hoe het nu verder moet? Remco heeft al bewezen dat hij zich kan voorbereid­en. Hij zat in de eerste lockdown en wie won er na vier maanden trainen direct alle koersen waaraan hij meedeed? Juist, Remco. Zit alles vanaf nu mee, dan is de Giro haalbaar. Het is te zien welk oponthoud er nog volgt. Hij zal alleszins niet met druk van de ploeg uit starten. Kan hij zich drie maanden goed voorbereid­en met onder meer een hoogtestag­e, dan zie ik niet in waarom dat niet zou gaan. Ik zeg niet dat hij eerder zal beginnen.” Ook Pelgrim denkt dat de Giro haalbaar is. “Maar met bijgesteld­e ambities”, voegt hij eraan toe. Het is ook Evenepoels vurigste wens om er op 8 mei in Turijn bij te zijn. Al was het maar als springplan­k naar de Spelen van Tokio.

“Zit alles vanaf nu mee, dan is de Giro haalbaar. Remco bewees vorig jaar in de eerste lockdown dat hij zich kan voorbereid­en”

Patrick Lefevere

Ploegmanag­er

“Hij zit amper achthonder­d gram boven zijn piekgewich­t van vorig jaar”

Philip Jansen

Ploegdokte­r

 ?? FOTO OM ?? Evenepoel kreeg gisteren goed nieuws in het ziekenhuis van Herentals.
FOTO OM Evenepoel kreeg gisteren goed nieuws in het ziekenhuis van Herentals.
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Ook Remco Evenepoel lijdt kou bij deze temperatur­en.
FOTO OLIVIER MATTHYS Ook Remco Evenepoel lijdt kou bij deze temperatur­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium