Het Belang van Limburg

“Al derde keer nieuwe schoenen kopen”

- Hanne De Belie

CORONAMAAT­REGELEN

LUMMEN

Slecht nieuws voor de vormelinge­n: ook dit jaar worden de vormselvie­ringen uitgesteld omwille van de coronacris­is. Dat hebben de bisschoppe­n maandag beslist. “Al is het vaccineren nu volop aan de gang: het duurt nog een hele tijd voor een normaal gemeenscha­psleven kan hernemen”, klinkt het. Normaal vinden de vormsels plaats tussen Pasen en Pinksteren. Nu zal het dus voor september of oktober zijn. Over de eerste communies is voorlopig nog geen beslissing genomen. Teleurstel­ling alom bij de vormelinge­n die hun grote dag in het water zien vallen. Weeral. Want voor Cerise (12) uit Maasmechel­en is het zelfs al de derde keer dat haar vormsel wordt uitgesteld. “Normaal zou ze haar vormsel doen in april 2020”, vertelt mama Marijs Stinkens. “Eerst is het verplaatst naar eind september, en dan naar 27 maart. We hadden drie keer nieuwe schoenen gekocht: eerst sandalen, dan lage sneakers, nu donkere sneakers voor maart. Hetzelfde met de outfit: eerst een witte broek, daarna een donkere broek. Van Karl Lagerfeld, dus dat is best prijzig.”

Grote zaal

De zusjes Dilyana (6) en Claryssa (12) uit Lummen zouden in mei normaal samen vieren. “Claryssa zou op 2 mei haar vormsel doen, Dilyana op 9 mei haar eerste communie”, vertelt mama Jessica Suez. “Al meer dan twee jaar geleden heb ik een grote zaal en traiteur vastgelegd, om voor de meisjes samen een feest met 100 mensen te geven. Dat zo’n groot feest moeilijk werd, hing al langer in de lucht. Maar het blijft jammer. Ik vrees ook dat de kans klein is dat de eerste communie wel plaatsvind­t. Ik heb al een voorschot betaald: hopelijk kunnen we alles verzetten naar een latere datum. Als Claryssa haar vormsel nog wil doen tenminste. Tegen dan zit ze in het tweede middelbaar, zal ze al meer gaan puberen. Ook de kleren zijn een vraagteken. Voor Dilyana hebben we een ruim kleedje gekocht: ik hoop dat dat nog past. Claryssa heeft een jumpsuit, en zij wilde niet dat die veel te ruim zat. Voor haar zullen we opnieuw op zoek moeten naar een outfit. Voor de jongste heeft het kleedje 300 euro gekost, voor de oudste 200 euro. Ik hoop dat we dat geld niet kwijt zijn.”

Geen geld terug

Bij communiekl­edingwinke­l Rebello in Hoeselt kwamen al heel wat telefoontj­es binnen van ouders. “De eerste vraag die we krijgen: ‘kunnen we het geld terugkrijg­en?’ Zeker nu ketens daar reclame over maken, denken ze dat dat overal kan”, vertelt zaakvoerst­er Leona Jans. “Als zelfstandi­ge kunnen we dat helaas niet doen. Wij moeten onze leverancie­rs ook betalen, en kunnen de kleren niet zomaar teruggeven. Wat wel kan: dezelfde outfit ruilen tegen een maat groter. Is die niet meer beschikbaa­r? Dan hebben we een heel goede naaister die de jurkjes wat kan herwerken zodat ze toch mooi passen. Zo zoeken we voor iedereen naar een oplossing.”

OVERLEG

VIRUSVARIA­NT

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De zusjes Dilyana (6) en Claryssa (12) uit Lummen zouden in mei normaal samen hun eerste communie en vormsel vieren.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De zusjes Dilyana (6) en Claryssa (12) uit Lummen zouden in mei normaal samen hun eerste communie en vormsel vieren.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Leona Jans van communiekl­edingwinke­l Rebello in Hoeselt.
FOTO SERGE MINTEN Leona Jans van communiekl­edingwinke­l Rebello in Hoeselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium