Het Belang van Limburg

Schedelbre­uk en bekkenbreu­k door glijpartij­en

- Hanne De Belie

LANAKEN Sneeuw en ijs gaan helaas ook hand in hand met glijpartij­en en breuken. In de ziekenhuiz­en van Genk en Maaseik zijn een tiental breuken binnengeko­men, waaronder een schedelbre­uk.

In de meeste Limburgse ziekenhuiz­en steeg het aantal spoedgeval­len door valpartije­n op de gladde ondergrond niet. Enkel in Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk en Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik zagen ze meer breuken dan normaal. “In beide ziekenhuiz­en samen zijn er een tiental mensen met breuken binnengeko­men”, zegt woordvoerd­er Jurgen Ritzen. “Het is dus opmerkelij­k drukker. Het ging van kneuzingen of een polsbreuk, maar ook iemand met een bekkenbreu­k en zelfs een schedelbre­uk.”

Spiegel

Ook Ida Slootmaeke­rs (88) uit Lanaken kwam ongelukkig ten val. “Ik ga iedere namiddag een wandeling doen in het park Uilenspieg­el”, vertelt de kranige dame die verzorgd werd in het Genkse ZOL. “Daar ben ik op een gladde plek uitgeglede­n en heb ik mijn pols gebroken. Ik zag andere mensen wandelen, dus ik dacht dat het veilig was. Maar het pad was helemaal bevroren: de Uilenspieg­el was net een spiegel. En daar lag ik. Ik heb het geluk gehad dat er mensen passeerden, die de ziekenwage­n hebben gebeld. Het is een wandelrout­e, dus daar hadden ze toch moeten strooien? Dat ga ik zeker aan de burgemeest­er laten weten. Helaas is het mijn rechterpol­s die gebroken is, dus ik ga hulp moeten inroepen. Ik kook nog altijd voor mezelf, maar dat zal nu even niet gaan.”(hdb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium