Het Belang van Limburg

Wordt waterstoft­rein de redding voor spoorlijn Hamont-Weert?

- Timmie Van Diepen

MOBILITEIT HAMONT-ACHEL/WEERT Kunnen treinen op waterstof zorgen voor een snellere reactiveri­ng van de spoorlijn Hamont-Weert? In Nederlands-Limburg gaan stemmen op voor die experiment­ele technologi­e, maar biedt het een oplossing?

Niet alleen in ons land wordt er reikhalzen­d uitgekeken naar de reactiveri­ng van de spoorlijn Hamont-Weert, ook in Nederlands-Limburg willen ze maar wat graag een aansluitin­g op het Belgische spoorwegne­t. Alleen: van de door de Nederlands­e regering-Rutte III beloofde investerin­gen om het spoor opnieuw in gebruik te nemen voor passagiers­vervoer, komt maar niets in huis.

Het probleem zit bij de kostprijs. Nederland wil geen dieseltrei­nen, omdat de lijn door natuurgebi­ed loopt, maar een elektrific­atie en heropwaard­ering van de lijn van amper negen kilometer zou volgens spoorbehee­rder ProRail maar liefst 50 tot 150 miljoen euro kosten.

In de Nederlands-Limburgse provincier­aad hebben meerderhei­dspartij VVD en oppositiep­artijen PvdA en Lokaal Limburg nu een motie ingediend om die problemen te omzeilen. De drie partijen vragen de provincie om samen met het ministerie van Infrastruc­tuur en Waterstaat te onderzoeke­n of een trein op waterstof een alternatie­f kan zijn voor elektrific­atie. “Het project zou met waterstoft­reinen wellicht veel makkelijke­r en sneller te realiseren zijn”, zeggen de partijen. “En dit soort projecten kunnen ook rekenen op Europese subsidies.”

Niet aantrekkel­ijk

Of waterstof een oplossing is voor dit traject is echter maar de

vraag. Een jaar geleden zei de provincie Limburg al eens nee tegen een gelijkaard­ig voorstel. Het is namelijk de NMBS die de nieuwe route zou gaan uitbaten en op dit moment bestudeert of de huidige trein Antwerpen-Hamont verlengd kan worden tot Weert. Overstappe­n in Hamont op een pendeldien­st op waterstof naar Weert “is voor de reiziger niet aantrekkel­ijk”, oordeelde de provincie Nederlands-Limburg vorig jaar nog.

In tegenstell­ing tot in Nederland, waar in de provincie Groningen proeven lopen met waterstoft­reinen, zijn in ons land ook nog geen testen gedaan met de nieuwe technologi­e.

 ?? FOTO WILLY HENDERIKX ?? In Nederland gaan stemmen op om waterstoft­reinen te laten rijden op de spoorlijn Hamont-Weert (hier op archiefbee­ld).
FOTO WILLY HENDERIKX In Nederland gaan stemmen op om waterstoft­reinen te laten rijden op de spoorlijn Hamont-Weert (hier op archiefbee­ld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium