Het Belang van Limburg

Wat staat er in 2021 nog op het spel voor de grote vier?

- Marc Vermeiren

Anno 2021 bekommeren de vier übervedett­en van Planeet Tennis - Serena Williams, Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer - zich op hun vergevorde­rde leeftijd vooral over de hoofdprijz­en. Melbourne nu, Parijs, Wimbledon, Tokio en New York straks.

RAFAEL NADAL (34 jaar)

Een ultieme hitting practice maandagoch­tend met zijn Noorse collega Casper Ruud veegde veel onrust weg. Rafael Nadal, die met hardnekkig­e rugpijnen vorige week de ATP Cup oversloeg, kan dinsdag aan zijn Australian Open beginnen. De 34-jarige Spanjaard staat met zijn 20 exemplaren zij aan zij met Roger Federerer bovenaan de lijst van grandslamt­rofeeën. Gezien zijn jarenlange dominantie op Roland-Garros - 13 exemplaren and counting - is de kans groot dat hij ergens midden juni zijn eeuwige rivaal zal passeren. Zoals Marc Dehous, voormalig coach van Kim Clijsters en Play Sports-commentato­r, het formuleerd­e: ‘De enige waar ik dit seizoen mijn geld op inzet, is Nadal in Parijs’. Op ’s werelds beroemdste gravel was hij eind september warempel nog impression­anter dan ooit tevoren, maar Australië heeft de man van Mallorca nog niet veel vreugde gebracht. Slechts één keer (2009) kon hij daar de trofee meenemen. Als het hem twaalf jaar later nog eens zou lukken, dan wordt hij meteen de eerste speler in het proftijdpe­rk die alle majors minstens twee keer heeft gewonnen.

ROGER FEDERER (39 jaar)

Roger Federer had niet veel zin om zijn vier kinderen vanuit Zwitserlan­d naar de andere kant van de wereld mee te sleuren, om daar dan veertien dagen lang in een hotelkamer opgesloten te blijven. Dus besloot de 39-jarige Zwitser om zijn wederoptre­den tot maart in Doha te verdagen. Federer zal dan meer dan 13 maanden niet gespeeld hebben. Zal die lange break hem nog voldoende brandstof geven om zijn recordjach­t verder te zetten? Federer kan dit seizoen (zijn laatste?) voorbij Jimmy Connors geraken als recordhoud­er van het meeste wedstrijde­n en het meeste overwinnin­gen. Nog 20 zeges en 29 matchen, en het is zover. Connors, die tot zijn 44ste actief bleef, haalde 1255 zeges in 1535 wedstrijde­n. Daarnaast ligt er nog wat moois binnen handbereik (nou ja) voor Federer. Een grandslamz­ege zou hem (zie Nadal) weer eenzaam aan de top brengen met 21 stuks. Hij zou dan meteen ook voorbij Ken Rosewall gaan als oudste speler met dergelijke trofee. Rosewall was 37 jaar en twee maanden toen hij in 1972 de Australian Open won. Als dat in New York zou gebeuren, zou Federer bovendien ook op de US Open recordhoud­er worden. Momenteel tellen Jimmy Connors en Pete Sampras net als Federer vijf stuks.

NOVAK DJOKOVIC (33 jaar)

Met drie majors zou Novak Djokovic op gelijke hoogte komen van de Twin Towers, met vier stuks zou hij primus worden. De Serviër is jonger en veelzijdig­er dan het Spaans-Zwitserse duo, maar die inhaalrace al in 2021 voltooien, lijkt gekkenwerk. Djokovic heeft realistisc­her perspectie­ven voor dit jaar. Hij is goed op weg om begin maart Federer te onttronen als recordhoud­er van het aantal weken op nummer 1 van de ATPranking, een positie die Djokovic nu al 305 weken bekleedt. Nog vijf weken slechts. Wanneer hij in december 2021 voor de zevende keer het jaar afsluit als primus, doet Djokovic op dat vlak beter dan Pete Sampras.

SERENA WILLIAMS (39 jaar)

Zowat alle records staan al achter haar naam. Behalve dat ene exemplaar, de reden waarom ze drie jaar geleden terugkeerd­e na de geboorte van haar dochtertje, de reden waarom ze ook op haar 39ste actief de wereld afschuimt. Serena Williams wil zich zo graag op gelijke hoogte hijsen van Margaret Court en haar 24 majors. Nog één exemplaar verschil - zo dichtbij maar ook zo veraf. Al vier keer bereikte Williams als mama de finale van een grand slam, telkens liep het mis. Nummer 24 zou van Williams ook in cijfers de beste speelster aller tijden maken. Om allerlei redenen - het amateurism­e van de jaren zestig en zeventig, Courts’ dominantie op de destijds onderbezet­te Australian Open… is ze dat al in de feiten, maar major 24 zou dat ook qua erelijst verduideli­jken.

 ?? FOTO'S ISOPIX, AFP ??
FOTO'S ISOPIX, AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium