Het Belang van Limburg

Dominique Stulens leert u ijsbaden

Het extreme winterweer kan ook een zegen zijn. Voor ijsbaders bijvoorbee­ld, zoals Dominique Stulens. De Bilzenaar geeft al twee jaar workshops over ijsbaden, dat steeds populairde­r wordt. “Het geeft een immens gevoel van rust.”

-

“Je voelt dat je lichaam vecht om te overleven en jij bent lichaam en geest de baas. Dat geeft enorm veel kracht om je angsten te overwinnen, met stresssitu­aties en zelfs fysieke pijn om te gaan.”

Dominique Stulens

IJsbaden of een koudebehan­deling zoals het in vakjargon heet, wint aan popularite­it. Toch is het veel meer dan zomaar in ijskoud water springen. “Ik ben geen tegenstand­er van nieuwjaars­duiken, maar mensen doen het meestal zonder mentale voorbereid­ing en de juiste mindset”, zegt Dominique Stulens.

De Bilzense kinesist/osteopaat ging twee jaar geleden in de leer bij Wim Hof, een Nederlande­r die wereldverm­aard is door een hele reeks kouderecor­ds. Zo nam Hof, The Iceman genaamd, het langste ijsbad ooit (1 uur en 53 minuten) en liep hij een volledige marathon in korte broek bij -20°C. “Ik heb vier weken met Wim Hof in Polen gezeten, waar hij mij alle knepen van het ijsbaden heeft aangeleerd. Ik zag daar mensen met reuma of posttrauma­tische stress helemaal heropleven.” Stulens is ondertusse­n een gecertific­eerd Wim Hofinstruc­teur. “Ik heb al zo’n 600 mensen in het ijswater geholpen”, zegt de Limburgse Iceman. Voor elke workshop die Stulens organiseer­t, zijn er lange wachtlijst­en.

Minstens één keer per week duikt Stulens in ijskoud water, liefst in de vrije natuur. Op andere dagen doucht hij zich met koud water of loopt hij op blote voeten door de sneeuw of door waterplass­en. Het huidige winterweer is voor ijsbaders als Stulens ideaal. “Hoe kouder het water, hoe groter het shockeffec­t”, zegt de Bilzenaar. “De koude van het water zorgt voor een acute schrikreac­tie in je lichaam. Het bloed stroomt van je armen en benen naar je hart en hersenen. Het lichaam gaat in overleving­smodus en probeert de doorbloedi­ng zo snel mogelijk te herorganis­eren.”

Met de juiste mindset kan je volgens Stulens het ijskoude water de baas. “De mens is geconditio­neerd dat koude gevaarlijk is, terwijl we net genetisch uitgerust zijn om ons aan te passen aan koude. Door in ijskoud water te springen gaan we onze krachtigst­e beschermin­gsmechanis­men, die in slaap zijn gevallen, opnieuw wakker schudden.”

De juiste ademhaling is daarbij cruciaal. “Door in ijswater de ademhaling te vertragen en onder controle te nemen, kan je lichaam deze uitdaging veel gemakkelij­ker aan als je denkt. Je voelt dat je lichaam vecht om te overleven en jij bent lichaam en geest de baas. Dat geeft enorm veel kracht om je angsten te overwinnen en ook in het gewone leven met stresssitu­aties en zelfs fysieke pijn om te gaan.”

Het ijsbaden komt volgens Stulens ook de fysieke gezondheid ten goede. “En dat is wetenschap­pelijk bewezen”, zegt hij. “In een lichaam zit 100.000 kilometer aan bloedvaten, maar omdat we ons nooit in de koude begeven, worden de spiertjes in die bloedvaten niet getraind. Door het bloedvaten­systeem te triggeren, gaat je hartslag dalen en ben je minder vatbaar voor hart- en vaatziekte­n. Tegelijk maak je endorfines aan, wat je een geluksgevo­el geeft”, zegt Stulens. “Ook is het wetenschap­pelijk bewezen dat je tot zes dagen na een ijsbad extra witte bloedcelle­n aanmaakt waardoor het leger in je lichaam sterker wordt om te vechten tegen virussen en bacteriën. Daarnaast heeft de combinatie van ademhaling en ijsbaden een zeer krachtig ontsteking­sremmend effect.”

Toch is ijsbaden niet voor iedereen geschikt. “Mensen met epilepsie of hartproble­men doen het beter niet” zegt Stulens. “Al wil ik wel een fabel de wereld uithelpen: van koud water krijg je geen hartaanval.”

→ Meer info: www.wimhofmeth­od.com

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Ik heb al zo’n 600 mensen in het ijswater geholpen”, zegt de Limburgse Iceman Dominique Stulens.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Ik heb al zo’n 600 mensen in het ijswater geholpen”, zegt de Limburgse Iceman Dominique Stulens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium