Het Belang van Limburg

50.000 euro voor Sihame El Kaouakibi verdeelt Open Vld

Sihame El Kaouakibi zit al een week in het oog van de storm, maar nu uitgelekt is dat Open Vld 50.000 euro heeft betaald voor haar verkiezing­scampagne, waait het nog wat harder. De partij blijft achter die uitgave staan, maar intern rommelt het stevig.

- Matthias Vanderaspo­ilden en Pieter Lesaffer

Opnieuw heisa rond Vlaams parlements­lid El Kaouakibi (foto). Gisteren lekte uit dat Open Vld haar 50.000 euro betaalde voor haar verkiezing­scampagne. Voormalig voorzitste­r Gwendolyn Rutten benadrukte dat het toen “een goede investerin­g” leek voor de partij. Maar binnen de Open Vld klonk gisteren vooral kritiek.

Het stormt stevig bij Open Vld sinds gisteren uitlekte dat de partij maar liefst 50.000 euro investeerd­e in de verkiezing­scampagne van Vlaams Parlements­lid Sihame El Kaouakibi. “Schandalig”, klinkt het. “Wraakroepe­nd.” “Een kaakslag.”

Het was nieuwssite Business AM die het bedrag gistermidd­ag onthulde, en dat werd later op de dag bevestigd door oud-voorzitste­r Gwendolyn Rutten. Het leidde tot zoveel protest binnen de partij dat de liberale fractie in het Vlaams Parlement meteen met spoed bijeenkwam om de zaak te bespreken.

Blanco cheque

Het is niet ongewoon dat een partij (minstens) een deel van de campagneko­sten van een boegbeeld op zich neemt en illegaal is het evenmin. Alleen is het nog onduidelij­k of die 50.000 euro inderdaad deel uitmaakt van de bijna 54.000 euro die El Kaouakibi volgens de officiële cijfers heeft uitgegeven aan haar verkiezing­scampagne. Open Vldvoorzit­ter Egbert Lachaert en fractielei­der Frederik-Willem Schiltz benadrukke­n dat het “financieri­ng van haar campagne en geen betaling in geld zonder meer” betreft. Geen tekengeld dus, wel een blanco cheque voor haar verkiezing­scampagne in 2019.

El Kaouakibi was al langer gegeerd in de Antwerpse politieke wereld, maar koos uiteindeli­jk voor de Vlaamse lijst van Open Vld. Nu is het ook duidelijk waarom. Ze kreeg van lijsttrekk­er Bart Somers niet alleen de garantie dat ze haar eigenheid mocht behouden, daar stond ook wat tegenover. “Ze werd niet omkaderd als Open Vld-figuur”, verantwoor­dt Gwendolyn Rutten de uitgave. Ze verwijst onder meer naar de eigenzinni­ge campagne van de Antwerpse, zonder gebruik van partijmate­riaal en met een “heel eigen positioner­ing”. Rutten lichtte de uitgave nog eens toe in het fractieove­rleg en plaatste ook een mededeling op Facebook. “Partijen maken dagelijks keuzes over de inzet van hun middelen voor ondersteun­ing van mensen, organisere­n van events, verspreide­n van hun ideeën”, schrijft ze. “Onze partij was op dat moment van oordeel dat deze financiële investerin­g in de profession­ele politieke lancering van Sihame El Kaouakibi een goede investerin­g was voor de hele partij, in Antwerpen en daarbuiten.”

Niet in bovenste schuif

De onthulling komt bovenop de storm waarin Sihame El Kaouakibi zich nu al bevindt door onduidelij­ke financiële constructi­es rond haar vzw Let’s Go Urban. Dat zakelijke en financiële conflict slaat nu over op de hele Open Vld, waar El Kaouakibi al niet in de bovenste schuif lag door haar afwijkende partijstan­dpunten. Het regende gisteren dan ook verontwaar­digde reacties vanuit de partij. Jongerenvo­orzitster Tess Minnens was een van de weinigen die ook publiek geen blad voor de mond nam. “Dat komt hard aan bij de achterban”, zegt ze. “Het is erg zwaar om te zien dat bepaalde mensen binnen de partij meer waard zijn dan anderen.” Minnens vraagt dat voorzitter Egbert Lachaert een streep trekt onder het verleden om “de verhalen van postjespak­kers achter ons te kunnen laten”. Voor een goed begrip: dit verhaal staat helemaal los van de zaak rond eventueel financieel gesjoemel. Gisteren werd overigens beslist om het derdenverz­et van El Kaouakibi tegen het aanstellen van een voorlopig bewindvoer­der in die zaak te verhuizen naar de ondernemin­gsrechtban­k van Tongeren. Volgende dinsdag wordt dat behandeld. Of Sihame El Kaouakibi tegen dan nog Vlaams Parlements­lid is voor Open Vld, zal moeten blijken. De partij heeft haar intussen gevraagd om snel duidelijkh­eid te geven over dat dossier.

“Onze partij was van oordeel dat deze financiële investerin­g in de profession­ele politieke lancering van Sihame El Kaouakibi een goede investerin­g was”

Gwendolyn Rutten Oud-voorzitste­r Open Vld

 ??  ??
 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? De onthulling dat Open Vld 50.000 euro betaalde voor haar campagne komt bovenop de storm waarin Sihame El Kaouakibi zich al bevindt door
onduidelij­ke financiële constructi­es rond haar vzw.
FOTO KRIS VAN EXEL De onthulling dat Open Vld 50.000 euro betaalde voor haar campagne komt bovenop de storm waarin Sihame El Kaouakibi zich al bevindt door onduidelij­ke financiële constructi­es rond haar vzw.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium