Het Belang van Limburg

Be-mine eerste vaccinatie­centrum van Vlaanderen

Maandag wordt be-Mine in Beringen opgestart als eerste vaccinatie­centrum in Vlaanderen. De zorgverlen­ers krijgen er een prik met het AstraZenec­a-vaccin.

- Koen Snoekx

Maandag worden er voor het eerst vaccins toegediend in een vaccinatie­centrum en de primeur is voor Beringen. Komend weekend zullen de eerste vaccins in beMine arriveren, al is het nog niet duidelijk hoeveel. Met die eerste vaccins zullen zorgprofes­sionals, zoals huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n, ingeënt worden. Ook andere Limburgse vaccinatie­centra krijgen volgende week vaccins. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): “Bedoeling is dat de meeste vaccinatie­centra tegen het einde van de krokusvaka­ntie voorzichti­g opgestart zijn.”

Be-Mine in Beringen wordt maandag als eerste vaccinatie­centrum in Vlaanderen opgestart. Voor het eerst zullen er zorgprofes­sionals een prik krijgen met het AstraZenec­a-vaccin. “Ook verschille­nde andere Limburgse vaccinatie­centra krijgen volgende week vaccins”, zegt Vlaams minister Wouter Beke (CD&V).

Maandag gaat de vaccinatie­campagne een nieuwe fase in. Voor het eerst zullen er vaccins toegediend worden in een vaccinatie­centrum in Vlaanderen en de primeur is voor be-Mine in Beringen. “Uiteraard zijn we hier heel blij mee”, zegt de Beringse burgemeest­er Thomas Vints (CD&V). “Ons vaccinatie­centrum is klaar, al zullen er de komende dagen wel nog wat praktische afspraken gemaakt moeten worden.” Nu vrijdag wordt er in be-Mine eerst nog een generale repetitie gehouden. “We doen in Beringen nog een allerlaats­te test zonder vaccins zodat we alle stappen van het vaccinatie­proces nog eens grondig kunnen doorlopen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Ook zullen we in Beringen het IT- en registrati­esysteem aan een allerlaats­te test onderwerpe­n. Omdat we die laatste dry run in Beringen doen, leek het voor ons een logische keuze om ook effectief te starten met het vaccineren in Beringen”, aldus Moonens.

Krokus

Komend weekend zullen de eerste vaccins in be-Mine arriveren. “Dat zullen AstraZenec­a-vaccins zijn, al is het nog niet helemaal duidelijk hoeveel vaccins er geleverd zullen worden”, zegt Moonens. Met die eerste vaccins zullen zorgprofes­sionals, zoals huisartsen en thuisverpl­eegkundige­n, ingeënt worden. Daarnaast krijgen ook de mensen die in be-Mine vaccins zullen gaan toedienen maandag al hun prik. “In principe wordt iedereen per brief uitgenodig­d voor een prik in een vaccinatie­centrum, maar omdat die eerste vaccinatie in Beringen maandag al plaatsvind­t, zullen de plaatselij­ke zorgprofes­sionals rechtstree­ks uitgenodig­d worden voor hun prik”, zegt Moonens. Of ook de 14 andere vaccinatie­centra in Limburg volgende week al vaccins geleverd krijgen? “Verschille­nde Limburgse vaccinatie­centra ont

vangen volgende week vaccins, al kunnen we nog geen precieze data geven”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Bedoeling is dat de meeste vaccinatie­centra tegen het einde van de krokusvaka­ntie voorzichti­g opgestart zijn.”

AstraZenec­a

Ook over de aantallen van geleverde vaccins kan Beke nog geen details geven. “Het aantal vaccins per vaccinatie­centrum wordt nu berekend. Al zal dat om beperkte volumes gaan, omdat de leveringen momenteel ook beperkt zijn”, zegt Beke. Volgens Zorg en Gezondheid is het wel de bedoeling om alle vaccinatie­centra zo snel mogelijk op te starten, ook al zijn er maar weinig vaccins beschikbaa­r. “Zo kunnen de centra zich goed voorbereid­en voor het moment dat de vaccinatie­campagne op kruissnelh­eid komt”, zegt Joris Moonens. Zeker is wel dat de vac65-plussers cinatiecen­tra in deze fase vooral AstraZenec­a-vaccins geleverd krijgen. “De Pfizer-vaccins zijn bedoeld voor de woonzorgce­ntra en de ziekenhuiz­en”, zegt Joris Moonens. “De Moderna-vaccins houden we voor de ziekenhuiz­en, omdat deze vaccins niet gemakkelij­k getranspor­teerd kunnen worden. Zorgprofes­sionals die ouder zijn dan 55 jaar krijgen geen AstraZenec­a-vaccin in het vaccinatie­centrum, maar zullen wellicht in het ziekenhuis ingeënt worden of op een later tijdstip een ander vaccin krijgen in het vaccinatie­centrum.”

Gewone burgers

Volgens de huidige vaccinatie­planning zullen de gewone burgers - dat zijn in de eerste plaats de en risicopati­ënten - in de loop van maart een uitnodigin­g krijgen voor hun prik in het vaccinatie­centrum. “Al hangt alles natuurlijk af van de leveringen. En dat gebrek aan leveringsz­ekerheid blijft zeer vervelend", zegt minister Wouter Beke. “In theorie krijgt iedereen twee weken voor zijn vaccinatie een uitnodigin­g per brief in de bus, al zijn we ook op dat vlak afhankelij­k van de leveringen”, zegt Joris Moonens. “We gaan immers pas mensen uitnodigen van het moment dat we honderd procent zeker zijn van de levering van vaccins. Het zou catastrofa­al zijn voor onze vaccinatie­campagne als we honderden mensen uitnodigen in een vaccinatie­centrum, maar dat ter plaatse blijkt dat er geen vaccins voorhanden zijn.”

“Het is de bedoeling dat de meeste vaccinatie­centra tegen het einde van de krokusvaka­ntie voorzichti­g opgestart

zijn”

Wouter Beke (CD&V)

Vlaams minister van Welzijn

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Nu vrijdag wordt er in be-Mine nog een generale repetitie gehouden. Ook het IT- en registrati­esysteem wordt aan een allerlaats­te test onderworpe­n.
FOTO RAYMOND LEMMENS Nu vrijdag wordt er in be-Mine nog een generale repetitie gehouden. Ook het IT- en registrati­esysteem wordt aan een allerlaats­te test onderworpe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium