Het Belang van Limburg

Europees gezichtsve­rlies

- Reacties: dekern@hbvl.be Timmie van Diepen

Als de bestrijdin­g van de coronacris­is een voetbalwed­strijd was, dan stond de Europese Unie na vijf minuten al 0-3 achter. Terwijl de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aan een razend tempo vaccineren, met respectiev­elijk 12,5 en 19 procent van de bevolking die al minstens één dosis kreeg, hinkt Europa met nog geen 4 procent ver achterop. Europa heeft achteraf bekeken te voorzichti­g onderhande­ld. Op het moment dat andere landen al lang contracten sloten, bleef Europa bakkeleien over de aansprakel­ijkheid en de prijs. Pas half augustus werd het contract met het Brits-Zweedse AstraZenec­a beklonken, ruim twee maanden na Groot-Brittannië. Door die risico-averse houding staat Europa nu achteraan in de rij. Er zijn contracten, maar van zodra er productiep­roblemen opduiken is het first come, first serve. We kunnen ons het leedvermaa­k dezer dagen in Londen al voorstelle­n. Zenuwachti­gheid, paniekvoet­bal en blunders zijn het gevolg in Brussel. Om te vermijden dat AstraZenec­a in de EU geproducee­rde vaccins en masse zou uitvoeren, kwamen er exportcont­roles. Dat net het continent dat drijft op vrijhandel zich protection­istisch opstelt zorgde wereldwijd voor gezichtsve­rlies. Toen plots bleek dat het besluit ook een nieuwe grens zou opwerpen tussen Ierland en Noord-Ierland, een heikel thema in de Brexit-onderhande­lingen, moest EU-commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen zelfs openlijk door het stof. “Alleen de paus is onfeilbaar”, liet haar woordvoers­ter weten. Maar die leidt gelukkig geen economisch blok met 448 miljoen inwoners.

De EU is als een beloftevol­le voetballer die voortduren­d kritiek krijgt omwille van zijn belabberde prestaties, hoogst onzeker wordt en op den duur begint te blunderen. Daardoor worden goede zaken al snel vergeten. Bijvoorbee­ld dat Europa vanaf juni wel eendrachti­g handelde en een interne vaccinoorl­og kon vermijden. Kleine landen als het onze krijgen op die manier relatief gezien evenveel vaccins als grotere broers Frankrijk en Duitsland. Gezien de herinnerin­g aan de onverkwikk­elijke strijd om mondmasker­s is dat geen kleine prestatie. Alleen moeten de vaccins dan wel volgen.

Alles begint daarbij met risico durven nemen. Dat kan alleen als Europa echt onafhankel­ijk kan optreden, zonder telkens achterom te moeten kijken naar de 27 lidstaten. Net dat is het telkens terugkeren­de probleem: de terughoude­ndheid van lidstaten om echte macht af te staan aan Brussel doet de Unie verzanden in immobilism­e. En dat geeft de tegenstand­ers van verdere Europese integratie ironisch genoeg meer munitie om een uitbreidin­g van de macht van Brussel te bestrijden. Zo blijven we bezig. Ook als we straks gevaccinee­rd zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium