Het Belang van Limburg

“Absurd dat bewoners worden gevaccinee­rd en leerkracht­en niet”

Vanaf 18 februari starten in Vlaanderen de vaccinatie­s in de voorzienin­gen voor personen met een handicap.

- Koen Snoekx

PERSONEN MET HANDICAP DIEPENBEEK

Nu de bewoners en personeels­leden van de rusthuizen nagenoeg allemaal hun eerste prik met een coronavacc­in hebben gekregen, komen ook de voorzienin­gen voor personen met een handicap aan de beurt. “Bedoeling is om vanaf 18 februari te starten met het vaccineren van personen met een handicap en de personeels­leden in de voorzienin­gen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

In totaal gaat het om zo’n 49.000 mensen. Eerst zullen de bewoners die dag en nacht in een voorzienin­g verblijven ingeënt worden. De mensen die in het dagcentrum verblijven, zullen later aan bod komen, al ligt die timing nog niet vast.

“De vaccinatie in ons dienstence­ntrum staat ingepland in de week van 22 februari”, zegt Veronik

Truyens, algemeen directeur van Sint-Gerardus in Diepenbeek. “We hebben hiervoor een vaccinatie­plek ingericht en zijn klaar om die klus in één dag te klaren. In totaal gaat het om een veertigtal zorggebrui­kers die hier permanent verblijven en 227 medewerker­s. We zien in ons dienstence­ntrum een grote vaccinatie­bereidheid. We hebben onze bewoners of hun wettelijke vertegenwo­ordiger uitgelegd hoe belangrijk het vaccineren is en er is maar een enkeling die het vaccin weigert. Bij de zorgverlen­ers laat meer dan 90 procent zich inenten.”

Nog niet beschermd

Toch heeft Veronik Truyens ook kritiek op de vaccinatie in haar instelling. “Omdat Sint-Gerardus naast een zorginstel­ling ook een school voor buitengewo­on onderwijs is, zitten we hier met een absurde situatie”, zegt Truyens. “De permanente bewoners en de personeels­leden van onze zorginstel­ling krijgen wel een vaccin, maar het personeel dat in het onderwijs staat - een 150-tal mensen - wordt nog niet ingeënt. Maar die leerkracht­en en therapeute­n lopen hier gewoon in de gebouwen rond en kruisen hier dagelijks de bewoners. Ook vind ik het onbegrijpe­lijk dat de mensen die in het dagcentrum verblijven nog zullen moeten wachten op hun vaccin. Op die manier is onze instelling nog altijd niet beschermd, waardoor we met de schrik blijven zitten om geconfront­eerd te worden met een uitbraak.”

Extra kwetsbaar

Personen met een handicap vormen immers een risicogroe­p. “Zij lopen extra gevaar omdat ze vaak met aandoening­en aan de luchtwegen kampen en een verzwakte gezondheid hebben”, zegt Truyens. “We hebben deze absurditei­t al verschille­nde keren aangekaart bij de bevoegde instanties, maar het is blijkbaar onmogelijk om alle zorggebrui­kers en personeels­leden van Sint-Gerardus tegelijker­tijd in te enten.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Sint-Gerardus in Diepenbeek start in de week van 22 februari met vaccineren. “Maar wij zijn naast een zorginstel­ling ook een school voor buitengewo­on onderwijs en de personeels­leden daar worden nog niet ingeënt. Absurd.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Sint-Gerardus in Diepenbeek start in de week van 22 februari met vaccineren. “Maar wij zijn naast een zorginstel­ling ook een school voor buitengewo­on onderwijs en de personeels­leden daar worden nog niet ingeënt. Absurd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium