Het Belang van Limburg

Nefrologen willen dialysepat­iënten in ziekenhuis laten vaccineren

- Roel Damiaans

VACCINATIE­STRATEGIE GENK De Belgische nefrologen hebben de taskforce vaccinatie in een open brief gevraagd om de nierdialys­epatiënten in het ziekenhuis te vaccineren en niet in een vaccinatie­centrum. “Het is praktische­r en de patiënten worden zo niet onnodig blootgeste­ld aan besmetting­srisico’s.”

In België moeten ongeveer 10.000 nierpatiën­ten drie keer per week naar het ziekenhuis voor een dialyse. Ze verblijven telkens een halve dag in het ziekenhuis terwijl hun bloed urenlang door een kunstnier wordt gezuiverd. Sinds de coronapand­emie zijn in ons land al ongeveer 250 nierdialys­epatiënten aan het coronaviru­s overleden.

De Nederlands­talige Belgische Vereniging voor Nefrologie (NBVN) en zijn Franstalig­e tegenhange­r GNFB vormen de spreekbuis voor de naar schatting 450 nierspecia­listen in ons land. Ze vragen expliciet of hun patiënten die meermaals per week een levensnood­zakelijke nierdialys­e moeten ondergaan, het vaccin in het ziekenhuis kunnen krijgen in plaats van in een vaccinatie­centrum. “Deze mensen zitten allemaal in de categorie van hoogrisico­patiënten. Bij een besmetting met Covid-19 hebben ze een grote kans op overlijden: 30 tot 50 procent, dat is een van de hoogste percentage­s van alle risicopati­ënten”, zegt nefroloog dr. Line Heylen van ZOL in Genk en bestuursli­d van de NBVN.

Vaccinatie­graad

Heylen ziet niets dan voordelen: “Deze patiënten moeten gemiddeld drie keer per week naar het ziekenhuis komen voor hun dialyse. De vaccins van Pfizer en Moderna bevinden zich in de diepvrieze­rs van de ziekenhuiz­en. De patiënten staan op de afdeling onder medische bewaking van artsen een verpleegku­ndigen. En die zijn het gewoon om deze mensen medicijnen en vaccinatie­s toe te dienen. Op twee à drie dagen tijd zouden zo alle dialysepat­iënten een eerste vaccin toegediend kunnen krijgen in een veilige omgeving.”

Er is nog een andere reden waarom de vereniging­en van nefrologen vragen om hun patiënten in het ziekenhuis te mogen vaccineren. “Veel van deze patiënten zijn zwaar ziek of weinig mobiel, de dialysebeh­andelingen driemaal per week vragen veel van hen. De vaccinatie­graad zal een stuk hoger liggen in aansluitin­g op de dialysebeh­andeling dan wanneer je deze mensen naar een vaccinatie­centrum stuurt voor hun spuitjes. Niet alleen stel je ze daar onnodig bloot aan extra risico’s, het zou voor sommige van hen ook de inspanning te veel kunnen zijn.”

 ?? FOTO ZOL ?? Nefroloog Line Heylen.
FOTO ZOL Nefroloog Line Heylen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium