Het Belang van Limburg

“Haal je hond of kat binnen”

- Mireille Maes

KOUDESLACH­TOFFERS GENK/OUDSBERGEN Het dierenasie­l van Genk kreeg zopas het trieste nieuws binnen dat een buitenhond het slachtoffe­r is geworden van de vrieskou. “Haal honden en katten binnen tot na het weekend, ook al zijn ze dat niet gewoon”, luidt het dringende advies aan baasjes.

Buitenhond­en komen in deze lange winterprik vroeg of laat in de problemen, waarschuwt An Fransen van het Genkse asiel. “Haal ze daarom binnen, de gezondheid van het dier primeert nu.” En als het gedrag van de hond dat echt niet toelaat, zorg dan zeker voor de basisbehoe­ften: water en een droge plek die bovendien warm is en uit de wind ligt. “Maar eigenlijk zijn dat doekjes voor het bloeden. De vacht van de meeste honden is simpelweg niet dik genoeg voor zo’n lange koudeperio­de. Als je hond buiten is, hou hem dan zeker goed in de gaten. Een van de eerste signalen dat een dier in de problemen komt, is wanneer het begint te rillen om het warm te krijgen. Dan is het de hoogste tijd om het binnen te brengen.” Even uitlaten om te spelen, kan geen kwaad. “Maar laat je hond daarna zeker binnen opwarmen.”

Voor buitenkatt­en gelden dezelfde regels. “Anders dan een hond laat een kat zelf weten als ze naar binnen wil. Zelfs de meest doorgewint­erde buitenkatt­en trekken nu binnenshui­s.” Het sterilisat­ieproject van zwerfkatte­n is on hold gezet. De katten zouden immers doodvrieze­n in de vangkooien.

Bevroren vijvers

In het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek kregen ze ook al de eerste slachtoffe­rs binnen. “Een onderkoeld reetje, een appelvink, een keep, een houtsnip... Vaak gaat het om dieren die al een beetje in ademnood zaten en nu echt in moeilijkhe­den komen”, zegt Sil Janssen. “Tegen eind deze week verwacht ik ook problemen voor reigers, ijsvogels en roerdompen. Het water waarin ze normaal hun prooi zoeken, is dichtgevro­ren.” Hoe herken je wilde dieren die door de kou in moeilijkhe­den zitten? “Die zijn goed te onderschei­den. Als je dichtbij kan komen, is het tijd om ons de contactere­n”, zegt Janssen. Uitzonderi­ng op die regel zijn de watervogel­s. “Mensen denken vaak dat vogels op een vijver zijn vastgevror­en, maar dat lijkt maar zo. De watervogel­s peddelen met hun poten om hun plek ijsvrij te houden. Voor de rest zitten ze doodstil om zo min mogelijk energie te verbruiken. Door dichtbij te komen, breng je ze juist in de problemen. Dan vliegen ze weg en dat is energiever­spilling. En als ze terugkeren naar hun rustplaats, is het wak vaak dichtgevro­ren en kunnen ze er niet meer terecht.”

Tot slot zijn er de tuinvogels en eekhoorntj­es. Die kan je helpen door voedsel te voorzien in je tuin. “Wat nootjes, granen, rotte appels en vooral vers water”, zegt Sil Janssen. “Bij het raam bijvoorbee­ld, zo krijg jij er iets moois voor terug: zo’n diertje vlakbij zien eten is altijd plezant.”

 ??  ??
 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? In een paardensta­l in Oudsbergen werd een onderkoeld reetje gevonden. Het dier herstelt nu in het Natuurhulp­centrum.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM In een paardensta­l in Oudsbergen werd een onderkoeld reetje gevonden. Het dier herstelt nu in het Natuurhulp­centrum.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium